Читај ми!

Мештани сами чисте речна корита

У Сирчи код Краљева мештани сами отклањају последице поплава. Најпре су очистили канале, сада чисте четири километра корита реке која је највише направила проблема. Консултовали су и геодетску струку. Чекања, кажу, нема.

Мајске поплаве нанеле су велике штете и у краљевачком крају, на стамбеним и помоћним објектима, путевима и мостовима, као и на хиљадама хектара плодних ораница. Док се у неким местима највише чека на помоћ локалне самоуправе и државе мештани Сирче, села код Краљева и највеће проблеме решавају сами.

Ако већ нису могли да се сами изборе са Западном Моравом која је у мају само у Сирчи поплавила око хиљаду хектара засејаних ораница и десетак кућа, њени мештани су одлучили да сами укроте бујичне потоке и трговистанско-сирчанску реку који им деценијама у време честих поплава наносе велику штету и невоље.

"Најпре смо продубили корита два бујична потока, очистили обале и тиме решили проблем њихових изливања за неколико деценија. Сада продубљујемо и проширујемо корито Трговистанско-сирћанске реке, уклањамо депоније са њених обала. Урадили смо два километра и наредних дана привешћемо крају радове на још два километра. Све радимо у сопственој режији, ангажовали смо багеристу са својом машином из села, скупили новац за његов рад, помажемо сви у границама могућности. Верујем да ће и град да помогне у надокнади средстава yа гориво", каже Млађо Васиљевић, председник Месне заједнице и покретач свих акција у селу.

Посао, кажу, не иде глатко. У јеку највећих радова испоставило се да је готово дуж целог тока реке кроз село државно земљиште бесправно заузето, а корито реке постало право одлагалиште најраyличитијег смећа од аутомобилских гума, до дотрајалих електричних уређаја. Због тога је Јавно предузеће "Србијаводе", на захтев Месне заједнице, донело решење да се ураде неопходна мерења, корито прокопа и обале очисте према важећим геодетским подлогама.

"Ово ће бити опомена за све нас мештане, али и наше комшије како да се понашамо према рекама које нам значе, али које знају да нам због наше неодговорности и бахатости живот често загорчају", каже председник Месне заједнице.

Милош Вујчић и деведесетогодишњи Милун Весковић кажу да се овим радовима отвара будућност села и да је то од непроцењиве користи за све мештане овог и околних села.

Сретен Јовановић, председник Скупштине града Краљева истиче да Сирчани нису оклевали да приону на посао као многи други.

"Латили су се посла, највећи део радова завршавају сами, а Град ће помоћи бар у гориву", додаје Јовановић.

Сирча би требало да буде пример другима како се добром организацијом и слогом може много-да се не чека само на помоћ града и државе.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара