Читај ми!

Суве славине у Рибарској реци

Због здравствене неисправности воде, проузроковане хаваријом на мрежи у селу Рибаре, надомак Крушевца, Републичка санитарна инспекција је крајем августа издала решење о њеној забрани за пиће. Месна заједница је због непоштовања овог решења, на предлог локалне самоуправе, почетком месеца сасвим обуставила воду за 620 домаћинстава у пет села у горњем току Рибарске реке.

На вратима обавештење, а у ходнику основне школе у Рибару од пре две недеље један апарат за воду, што није довољно.

"Деца немају ни за основно. Ни да оперу руке, ни да пију, ни да уквасе сунђер. Велики нам је проблем што нема воде у школи", каже Наташа Гогић, професор ОШ "Велизар Станковић Корчагин" Рибаре.

Цистерне у дворишту уобичајена су слика. Због преоптерећености дотрајале мреже рестрикције су лети честе, а квалитет воде променљив што погађа све,  а посебно пољопривреднике и мештане који од туризма живе.

"Велики је проблем већ дужи период, а сада је баш катастрофално јер воде нема уопште. За пиће ћемо се и снаћи, купићем , али искључивањем техничке воде доведена нам је у питање основна хигијена. Селом кружи једна војна цистерна од када је мрежа сасвим затворена, али то није доволчно. Посебно је незгодно за људе који раде и који нису у прилици да се током пре поднева снабдеју", каже Константин Цветковић из Рибара.

"Прљаво нам је , смрди. Немамо за тоалет, за туширање, кување, пиће, неможемо ни веш да перемо. Ко још има малу децу, проблем је огроман", каже Славица Петковић из Рибара.

"Ја имам једну краву и мучим се. Ко чува више тај је у озбиљном проблему. До пре две недеље пиојио сам је водом из водовода. Није ми било свеједно. Страховали смо за млеко", додаје Миливоје Гагић из Рибара.

"Већина мештана овде живи од туризма, без обзира што је сезона кратка. У овом периоду гостију је мало, и да би их сачували морамо да се сналазимо. Дневно нам је потребно два кубика воде што је велики издатак, али другачије не можемо јер о хигијени и здрављу гостију бринемо исто као и за сопствено", каже Марина Милојевић из Рибара.

За разлику од места чије име у називу носи, Специјална болница Рибарска Бања проблем са водом нема јер се снабдева са засебног изворишта. На падинама Јастрепца су оба, али се у сеоско извориште и замену четрдесетак километара азбестних цеви, деценијама није улагано.

"Водовод је грађен средствима самодоприноса пре пуних 40 година. Реконструкције скоро и да није било. Пре пар година замењено је стотинак метара мреже, и ове године око километар.  Недостајала су средства, јер је пре десетак година тадашњи Савет Месне заједнице Рибаре, донео одлуку да се утрошена вода не наплаћује. Тиме смо изгубили приход који је могао бити усмерен
за реконструкцију", каже председник Савета Месне Заједнице Рибаре Милош Милановић.

Сеоски водовод одржавали су мештани, волонтерски, иако Закон о локалној самоуправи прописује другачије.

"Градска управа је дужна да уредјује и обезбеђује обављање комуналних делатности, у шта спаде пречишћавање и дистрибуцију воде", каже др Горан Марковић, шеф републичке санитарне инспекције за Расински округ.

Отуда сам решење о забрани дистрибуције воде која се употребљава као вода за пиће у селима Рибаре, Гревци, Зубовац, Мало Крушинце и Росица, због здравстевене неисправности, доставио 21.8. на адресу Градске управе Крушевца. Проблеми због дотрајалости мреже на том подручју постоје одавно. Са друге стране сировинска база је добра. Вода је у хемијском смислу задовољавајућа.

Највећи проблем представља континуирана дезинфекција, техничко-технолошка опремљеност и кадровска оспособљеност за обављање тих послова. Привремено решење било би уградња хипохлоринатора и постављање стручног лица које би вршило надзор над перманентним, контролисаним хлорисањем воде.

За ургентну санацију кварова на мрежи и замену вентила из буџета града Крушевца обезбедиће се 2.400.000 динара. Помоћ у обезбеђивању дела средатава, аукцијом слика са овогодишње ликовне колоније "Јесен Рибарске Бање" обезбедиће и Специјална болница.

"Градска управа је организовала састанак са свим релевантним јавним предузећима како би се проблем решио, а због информације да неки градјани не поштују забрану и воду користе за пиће, одлучили смо да испоруку сасвим обуставимо. Мислим да ћемо до краја недеље кренути са отклањањем најургентнијих кварова како би градјани што пре добили воду. Макар техничку, а након узорковања и испирања система можда вода буде исправна и за пиће", каже Иван Анђелић, Служба месних заједница града Крушевца.

Трајно решење је комплетна реконструкција мреже и прикључење на Ћелијски водовод за шта је потребно обезбедити 120 милиона динара. Тих средстава у  буџету Града Крушевца у овом тренутку нема.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара