Читај ми!

Прорадио потпљени багер у Дрмну

На површинском копу "Дрмно" код Костолца поправљен је роторни багер СЦХ 800 који је ван функције био четири месеца, јер је у августовским поплавама био потопљен. Укључивањем овог багера на угљени систем биће у потпуности стабилизована испорука угља за термоелектране "Костолац".

После вишемесечног сна звук моћног багера сцх 800 разгалио је срца радницима површинског копа "Дрмно" који су га пробудили и оживели. Поготово му се обрадовао онај ко је са њим проводио највише времена багериста Александар Ћирић.

Због августовских поплава ова огромна машина тешка 500 тона била је два месеца заробљена у потопљеном делу копа "Дрмно". Њеном извлачењу претходило је испумпавање милион и по кубика воде и муља. А, затим је уследила јединствена операција транспорта уз помоћ даљинског управљања са другог багера.

Током протекла два месеца промењено је скоро десет километара каблова, очишћен је и замењен и најмањи делић челичне грдосије. На површинском копу "Дрмно" нарочито се поносе тиме што су овај сложен посао урадили сопственим снагама.

Са капацитетом од 10.000 тона угља дневно багер 800 је најважнија машина на угљеном систему површинског копа "Дрмно". Његовим повратком, до краја ове недеље, снабдевање угљем Термоелектрана "Костолац" биће у потпуности осигурано.

У потопљеном делу копа "Дрмно" још увек су заробљени багер 470 и једна погонска станица. И они би до краја године требало да буду ослобођени. После тога преостаје уклањање 800.000 кубних метара муља, испод кога лежи скоро милион тона угља.

rts.pozarevac@rts.rs
+381 12 211 466

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара