Читај ми!

Рекордан род шећерне репе

Шећерна репа у јужном Банату је рекордно родила. Просечан принос од 60 тона по хектару већи је за 30 одсто него лане, али пољопривредници се жале на мању дигестију и отежану испоруку рода у шећеране.

Пољопривредници имају рекордан род шећерне репе и добру уговорену откупну цену од четири хиљаде и сто динара по тони, али, како каже Владимир Ухрик из Старе Пазове, имаће и поред свега мању зараду од очекиване, јер је дигестија смањена, а нечистоћа корена повећана.

"На једном камиону кад нам одбију на нечистоћу 52 одсто и на дигестији 12 одсто од наше репе остаје нам 30 одсто, што значи да од десет камиона седам иде шећерани, а само три остаје нама да наплатимо", каже Ухрик.

Жељко Ковачевић, заменик генералног директора шећеране "Суноко" каже да су шећеране и пољопривредни произвођачи приморани да добро сарађују, јер једни без других не могу.

"Позивам све који имају неке притужбе и недоумице око дигестије и нечистоће да дођу у шећерану и у договору са "Југоиспектом" одрадићемо све контроле и сачинићемо записник", напомиње Ковачевић.

Ратари кажу да им велике количине извађене шећерне репе стоје на њивама, јер шећерана из Ковачице са којом имају уговорену производњу не може сав род одједном да преузме, јер у фабрици већ имају 100 хиљада тона шећерне репе за прераду.

Живан Јованов, пољопривредник из Баваништа се плаши да ће репа калирати на њиви.

"Репа стоји већ две недеље на њиви, поред пута и кошава и високе температуре за ово доба године неповољно могу утицати на њен квалитет", плаши се Јованов.

Жељко Ковачевић, заменик генералног директора шећеране "Суноко" каже да разлога за бригу нема: "Шећерна репа која је здрава, а ове године је таква, углавном је одличног квалитета и нема трулежи тако да може да стоји и до месец и по дана при оваквим временским условима".

Шећерана из Ковачице прерадиће ове године два и по милиона тона шећерне репе и произвешће укупно 550 хиљада тона шећера, што је и више него довољно да се подмире све потребе домаћег тржишта, али и да се испуни извозна квота од 180 хиљада тона шећера.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара