Читај ми!

Нишки студенти најбољи у говорништву

Студенти Правног факултета у Нишу победници су међународног такмичења у симулацији суђења пред Европским судом за људска права у Стразбуру. У финалу су победили екипу Данске.

Њих шесторо у Стразбуру су симулирали суђење на тему регрутација за тероризам и заштита људских права приликом кажњавања за такве поступке. Тема веома компликована, а противник у финалу веома јак са Правног факултета из Копенхагена.

"Јесте било тешко, али нам је пре свега било интересантно да изађемо пред Европске студије. То су праве Европске судије, у правој судници Европског суда и ту смо ми наступали", каже Петар Пешић.

"Није била лака тема, али је то врло актуелна тема. Било је очекивано да ће на тему да буде случај. Морали смо доста темељно да истражујемо  и да радимо и на крају смо успели да добро правно квалификујемо цео случај", каже Тамара Станојевић.

Студенти су суђење симулирали на енглеском језику због чега су благу предност имали супарници из Данске.

"Многи од њих су студирали у Лондону, имају доста практичног искуства и сви ми знамо какав је систем образовања у тим Нордијским земљама. Многи од нас дуго нису говорили енглески језик, па нам је требало да се мало подсетимо. Уз много труда и улагања све се на крају исплатило", каже Гала Бончић.

Студенти са нишког Правног факултета већ годинама постижу врхунске резултате. Прошле године су били најбољи на свету у писању представки из области медијског права на такмичењу у Оксфорду.

"Правни факултет у Нишу заиста као установа, пружа озбиљно знање. У најмању руку смо једнаки са осталима не само у региону, већ и на Европском нивоу", каже асистент Иван Илић, тренер.

Нишка екипа се на финално такмичење у Стразбуру пласира као најбоља од 12 тимова на регионалном балканском такмичењу.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара