Читај ми!

Изградња постројења опасна по здравље?

Мештани више ужичких приградских села не пристају на изградњу централног постројења за пречисшћавање отпадних вода у Горјанима ни након што су представници министарства пољопривреде и заштите животне средине, локалне самоуправе и консултанти презентовали пројекат решавања проблема отпадних вода у Ужицу.

Више од 15 милиона евра потребних за градњу, већ је обезбедила немачка банка КФW, посредством Владе Србије, и то, осим за Ужице и за Крушевац и Врање, али док је у овим градовима већ расписан тендер, због противљења мештана, у Ужицу није урађена ни Студија о процени утицаја на животну средину.

Иако би централно постројење за пречишћавање отпадних вода реке Ђетиње,  у атару ужичког села Горјани требало да подигне на виши ниво заштиту животне средине, како тврде пројектанти,  мештани четири околна села постројење виде као опасност по њихово здравље, па не
дозвољавају долазак ни геометрима на њихове њиве како би отпочела израда Студије о утицају на околину.

"Не дозвољавамо, наравно, зато што немамо тај баш први услов, да је нека стручна служба изашла низ корито реке и установила да је то једино решење", каже Васо Симић, Месна заједница Крвавци.

"Где ће се одлагати тај муљ отпадних вода који је продукт прераде отпадних вода који ће бити дневно од 17 до 20 тона", каже Борко Павић, Месна заједница Горјани.

Одговоре на бројне недоумице, кажу, нису добили ни од носилаца пројекта, који тврде да ће се постројење у Горјанима градити по најсавременој технологији, већ примењеној у више европских земаља.

"За постројење у Горјанима, предвиђено је и покривање, за шта не постоје техничке потребе, али ће се овде, за разлику од Крушевца и Врања и то урадити како би се код грађана смањила брига око потенцијалних непријатних мириса", каже директор Јорман, менаџер пројекта.

"Неће бити само третман воде, већ третман и воде и муља, линија гаса, линија електричне енергије", каже Зоран Лакићевић, Министарство пољоприведе и заштите животне
средине.

У случају одустајања Ужица, има других заинтерсованих градова, поручују из Министарства, а Ужичани, осим што би остали без вредне донације и са нерешеним проблемом, на име пенала и досадањих консултантских услуга морали би да издвоје преко пола милиона евра, и не само то.

"Уколико не искористимо овај новац, не реализујемо пројекат, у наредних пет година не можемо очекивати сигурно из фондова ЕУ никакав новац", каже Тихомир Петковић, градонаелник Ужица.

Неопходност заштите реке, једне од најзагађенијих у моравском сливу, је оно око чега се сви слажу,  како - нема одговора на помолу, а време за завршетак радова на постројењу је крај 2016. године.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара