Читај ми!

Рад најбољи начин да се одуже друштву

Радно ангажовање корисника социјалне помоћи неће бити казна, нити принудан рад, кажу у Министарству за рад, већ лични допринос локалној средини и држави. Око 147 хиљада, људи који сада примају социјалну помоћ, радно су способни и Центри за социјални рад у Србији већ припремају могућности да их ангажују. Процењује се да у Јагодини бар половина социјално угрожених може нешто корисно да ради.

Знатно пре него што је донета уредба Јагодинац Драгутин Срејић добровољно се јавио Центру за социјални рад са жељом да било шта ради и да се,  како каже, на неки начин одужи друштву за социјалну помоћ од 11 хиљада динара.

Он напомиње још да га нико на то није приморавао и да је то његов лични допринос Центру и граду у којем живи.

Од 2.000 породица, које су у систему социјалне заштите у Јагодини, већина има радно способне чланове и о томе постоји прецизна евиденција. Корисник социјалне помоћи педесетдеветогодишњи Живорад Стевановић каже да бар 60 одсто корисника имају могућност да раде. Ни он неће одбити понуђени посао, јер је, каже,  и то боље него да седи у кући.

У Центру за социлајни рад у Јагодини напомињу да ће се строго водити рачуна ко заиста може да ради. Биће изузете труднице, људи који се старају о деци или болесним члановима породице. Реч је о  пословима попут кошења траве, уређења зелених површина, одржавања обала река или  чишћења снега.

Иако још нису стигла прецизна упутства како ће све то бити организовано, Бисерка Јаговљевић, директорка Центра сматра да је то далеко од принудног рада и да за кориснике још постоји
могућност да наставе школу, да се преквалификују или да евентуално нађу стално запослење.

И раније су поједине општине покушавале да радно ангажују кориснике социјалне помоћи, али су ти покушаји по правилу пропадали.

Председник општине Свилајнац Предраг Милановић истиче да је општина пре две године покушала да радно ангажује стотину људи, али да је већина одбила да ради, јер наводно имају медицинске дијагнозе. Наравно никада нису донели медицинско уверење, кажу у општини.

Одбијање посла, ако за то не постоји ваљан разлог, значиће у будуће најпре умањивање, а затим и потпуно укидање социјалне помоћи.

rts.jagodina@rts.rs
+381 35 244 221

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара