Читај ми!

Најуређеније ромско насеље у Србији

У Пироту живи више од пет хиљада Рома. Упркос проблемима које имају, од својих сународника у другим градовима разликују се по томе што живе у најуређенијем насељу у Србији.

Куће од чврстог материјала, вртић, уређена дворишта и улице - већ годинама је уобичајена слика ромског насеља у Пироту. Зато је већина становника Расадника задовољна условима у којима живи.

Све институције, кажу, сарађују са њиховом месном заједницом: "Имамо асфалт, воду, телефон, добру расвету, водовод и канализацију."

У то се уверио и председник Националног савета ромске националне мањине Витомир Михајловић, који је посетио ово насеље:

"Управо захваљујући томе што постоји политичка воља, што постоји воља првих људи и челног човека града, да пре свега уреде ромско насеље - јер и комшијама ће бити боље када је ромско насеље уређено - само је доказ да нема етничке дистанце између већинског народа и ромске националне заједнице овде у Пироту."

Највећи проблем ромске популације је велика незапосленост, али је то генерално, и највећи проблем Пирота. Оно по чему се овдашњи Роми разликују јесте образовање.

Сва деца су обухваћена предшколским програмом, њих 99% заврши основну школум а око 80% средњу. На вишим школама и факултетима у Србији тренутно је више од тридесет студената из насеља Расадник.

rts.pirot@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара