Читај ми!

Почео сремски фестивал документарног филма

На 2. међународном фестивалу документарног филма, туризма и екологије, у наредна три дана, публици ће бити представљено више од шездесет филмова, домаћих и страних аутора.

Двадестчетворогодишњи Станислав Кралик из Словачке, најмлађи је такмичар 2. Срем филм феста у Врднику. У ауторском филму ''Град рђе''описује пропало бродоградилиште, које је, каже, некада било симбол град у ком је рођен.

"Драго ми је што учествујем и што ћу видети много добрих филмова, и зато ме је позив на овај фестивал одушевио", рекао је Кралик.

На фестивалу у Врднику публици ће бити представљено 56 такмичарских и шест ревијалних филмова које је одабрао стручни селектор.

"Ја мислим да сам догађај и појаве нису довољни да би се нешто звало документарацем. Мора се видети ауторски приступ, мора се видети проседе тог аутора, његов угао гледања", рекао је селектор фестивала Владимир Перовић.

Циљ фестивала је прмоција документарних филмова, али и природних лепота и културних наслеђа Срема.

"Врдник испуњава све услове када је у питању екологија и када је у питању туризам", наглашава Игор Чолак, оснивач и директор фестивала. "Национални парк 'Фрушка гора је ту, затим близина Обедске баре и специјалног резервата Засавица."

Одржавање Фестивала подржале су и међународне организације.

"Било је и логично да SWG као регионална организација која пружа подршку сличним манифестацијама и бави се руралним разојем, а ова манифестација посредно утиче и на рурални развој овог региона", рекао је Александар Дамјановић, регионални кординатор SWG. "Отуда је дошла идеја да подржимо једну овакву манифестацију."

Симболично, организатори су Врднику поклонили скулптуру у облику бубамаре, направљену од рециклажног материјала.

Зоран Бошњак, директор Специјалне болнице за рехабилитацију "Термал", сматра да је бања право место за одржавање манифестације посвећене туризму, екологији и здравом животу.

На фестивалују учествују такмичари из 35 земаља. Затвара се у суботу, доделом Златне, Сребрне и Бронзане бубамаре за најбоља документарна остварења.

rts.sabac@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара