Читај ми!

Изложба старих и ретких књига

У Библиотеци шабачкој, отворена је изложба "Србика", на којој су приказане старе и ретке књиге из фонда те установе. Поставка прати развој нашег књижевносг језика, а посебан сегмент чине радови младих уметника.

"Итика јерополитика", филозофско-моралистички спис са практичним саветима за живот и илустрацијама из 1774. године, најстарија је књига која се чува у завичајном одељењу Библиотеке шабачке.

Према речима Јелене Подгорац Јовановић, завичајни фонд Библиотеке шабачке има посебну збирку старих и ретких књига са 467 примерака, од којих је дванаест наслова, односно петнаест примерака, на листи добара од изузетног значаја.

Од краја 12. века, када је настало Мирослављево јеванђеље, старословенским језиком писана су црквена и световна дела. Један од стотину фототипских издања из 1897. године брижљиво се чува у Шапцу.

"Сви који буду желели да посете хол Библиотеке шабачке моћи ће да виде, односно да прате развој српског књижевносг језика које смо приказали, од Мирослављевог јеванђеља, преко Итике јерополитике, до дела Милована Видаковића, Јована Рајића, Доситеја Обрадовића, закључно са 1847. годином када су објављена дела Вукових следбеника", каже Кристина Арсеновић.

Да су ове драгоцености изгубљене или да никад нису настале, наша прошлост би остала сакривена иза непрозирне завесе времена, записао је песник Томислав Маринковић. Настанак српског језика и реформи које су га пратиле, био је инспиративан и за чланове групе Комбинарт:

"Из тог разлога смо направили руке од гипса које из темеља библиотеке стреме ка небу на коме лебде књиге."

"То је симболика свих нас који тежимо знању", каже Драгана Ђурђевић из Комбинарта, "које може бити високо у зависности од циља који себи поставимо."

Старе и ретке књиге у завичајном одељењу Библиотеке шабачке, имају посебну заштиту. Чувају се у специјалним витринама, а већина њих читаоцима је доступна само у дигиталној форми.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара