Киша топи шећер у репи

Киша успорава пољопривредне радове у јужном Банату. Ратари због блата успорено ваде шећерну репу, а још нису завршили ни жетву сунцокрета.

До пре само месец дана пољопривредници су очекивали рекордан род шећерне репе, јер су усеви имали довољно кише, али сад због вишка падавина не могу у своје њиве и вађење слатког корена ће се одужитити, а кампања прераде шећерне репе у шећеранама трајаће сигурно до краја године.

Драган Јованов, пољопривредник из Црепаје, очекује око 90 тона репе по хектару: "То је за око 40 одсто више него лане, али киша је сад претерала и смањила нам је количину шећера у репи. Јако су тешки услови рада, јер због блата не могу сви да уђу у своје њиве."

Због великих падавина репа је, пошто је изгубила основни лист, ретровегетирала, што је умањило дигестију и сада је око 12 одсто, уместо очекиваних 16 одсто, што ће утицати на откупну цену.

Киша ствара велике проблеме и комбајнерима и ауто-превозницима. Ивица Мондом, комбајнер из Врбаса, каже да због отежаних услова мора спорије да ради, а Предраг Врањеш, камионџија из Новог Сада, без трактора не може ни да уђе у њиву:

"Сналазимо се на разне начине. Кад се заглавимо чупају нас трактори, али клизаво је и врло лако може да се склизне са пута. Ваљда ће се наредних дана време пролепшати."

Пољопривредници кажу да им је неопходно бар две недеље лепог сунчаног времена да би завршили жетву сунцокрета и да би бербу кукуруза и вађење шећерне репе завршили у оптималном року.

rts.pancevo@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво