Читај ми!

Чишћење канала у шабачком крају

Током маја у шабачком крају се највише бранило од Саве а највеће штете нанеле су мањи водотокови и канали из којих се вода излила и поплавила бројна домаћинства и пољопривредне парцеле.

Због велике штете коју је изливање речица, потока и канала нанело шабачким домаћинствима, на
сеоском подручју почело је чишћење неуређених и закрчених корита. Тај посао раде заједно мештани и локална управа.

Са само стотину метара уз ток поточића Беле реке, извучено је 20 кубних метара дрвећа, грађе и разног отпада. У целом селу, на 5 километара канала биће десет пута више. Водоток су кроз село пресецала и оборена столетна стабла.

"Сузило се речно корито, ми га нисмо одржавали, нико нам није помагао, и онда је то био узрок изливања реке", каже Рајко Јаковљевић из Беле Реке.

Да ли због немара, беспарице или наших нарави, тек у већини села и канали поред кућа, а посебно на мањим водотоцима закрчени су деценијама.

Проблема су сви били свесни након поплава у мају. У Белој Реци машине никада нису крчиле корито. Кад мештани рашчисте обалу, први пут ће стићи у село.

Према речима Сретена Живанића, председника Месне заједнице Бела Река, радове финансира локална управа града Шапца, а радове изводе мештани: "И то је за нас огромна помоћ, да се река више не излива и да имамо уређен водоток. Спасићемо око 30 хектара најплоднијих ораница."

Није тешко кад радимо за себе, кажу мештани. Они су обезбедили тестере и тракторе, а општина је обећала тешку механизациоју, булдожере и багере, који ће посао завршити до краја.

Заједнички проблем, заједнички и рад. За грађевинске радове град ће издвојити више милиона из буџета.

"Дужина каналске мреже је преко хиљаду километара, с тим што ћемо ми средити око 500 километара у првом моменту", каже Владимир Шпегар, дирецтор Дирекције за Пољопривреду града Шапца.

До сада је очишћено корито Думаче, на најкритичнијим местима, у три села. У мају се, каже Милена Четић из Десића, цело брдо сручило, река је била затрпана грањем и камењем.

До краја године планирано је да се уреди каналска мрежа у 15 села шабачког краја. За удружено решавање проблема заинтересованост је велика.

rts.sabac@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво