Физички развој ученика - чиста јединица

Од осам основних и средњих школа у Прокупљу, четири школе немају одговарајуће услове за извођење наставе физичког. Најгоре је у Основној школи "9. октобар" која је, са око хиљаду и двеста ђака, највећа у Топличком округу.

Ученици Основне школе "9. октобар", на часу физичког - када је време лоше - седе у клупама, као и на осталим часовима. Само се тема часа разликује: разговарају о спортским догађајима, читају књиге о спорту, причају о спортским догађајима на телевизији.

Оронула и небезбедна сала за ђачке приредбе, где је до пре двдесетак година извођена настава физичког, сада, чак и уз озбиљно улагање не би могла да служи сврси. Једино решење је, кажу у школи, изградња нове сале, али већ годинама то не успевају да обезбеде.

"Тај пројекат кошта пет, шест хиљада евра", каже Радивоје Илић, помоћник директора Основне школе "9.октобар". "Ми немамо те паре и не знам како бисмо то успели да изведемо без помоћи."

Основна школа "Ћићко" као и суседне гимназија и Медицинска школа у нешто су бољој ситуацији. Пројекат којим је предвиђено заједничко решење за све три школе је израђен, али је на томе остало.

Пре две године се, према речима Николе Тодоровића, професора физичког васпитања у ОШ "Ћићко", говорило о постављању балон-сале, али од тога ништа није било.

У локалној самоуправи, кажу, пара нема.

"Радимо на прикупљању документације", каже Аранђеловић, већник за просвету Општине Прокупље, "кад будемо нашли изворе финансирања, кад будемо у могућности да финансирамо такве пројекте, наравно да ћемо да приступимо много озбиљније том проблему."

До тада, они који то финансијски могу да поднесу, плаћају деци тренинге ван школе. Ипак, у Прокупљу где су примања скоро двапут нижа од републичког просека, а без посла је више од трећине радно способног становништва, већина деце је приниђена да чека да три обавезна часа физичког стигну и у њихову школу.

rts.prokuplje@rts.rs

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара