Лешници и шљиве: додатак пензији

Браћа Сретен и Цветин Тадић, пензионери из Омољице код Панчева, не желе да живе само од пензије и одлучили су да кућни буџет обогате и додатним радом. Унуци, који су им преко лета помагали у послу око шљива и лешника,сад могу да добију заслужени џепарац.

Цветин Тадић на 60 ари има 500 стабала лешника и веома је задовољан овогодишњим родом. Имао је много посла јер је, због кишовитог времена, често морао да ручно уништава коров.

Рад се исплатио, јер је добио тону лешника, а тренутна цена је 600 динара по килограму очишћеног плода. Цветин каже да је раније узгајао ратарске културе, али да је сад много задовољнији:

"Ако сте посејали ланац лешника то вам је као да сте посејали 7 ланаца кукуруза или пшенице. Седам пута су већи приноси у воћарству, али људи немају навику да се овим баве у јужном Банату."

Каже да ужива у свом новом послу, али потешкоће наилазе кад дође време за продају лешника:

"Тржиште је проблем као и за сваку другу културу. Накупци харају, лешник се 90 одсто увози, највише из Турске, али кондиторска предузећа и посластичарнице траже наш производ."

И Цветинов брат Сретен пензионерске дане проводи активно. Ове године имаће 80 тона шљива, али и он има проблем са пласманом производа:

"Овако појединачно имамо мале количине за извоз, а велике за домаће потребе. Долазимо у ситуацију да будемо затрпани производом, а дажбине и трошкови расту. Зато смо у завршној фази припрема за оснивање Удружења произвођача шљиве и ракије из јужног Баната."

Цветин и Сретен наставиће да проширују своју производњу и не морају да размишљају када ће да приме пензију, јер имају додатни посао од којег могу да живе.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво