Читај ми!

Дани македонске културе у Нишу

Дани македонске културе Нишлијама до каја седмице нуде изложбу радова уметника пореклом из Македоније и четири репрезентативна филма македонске кинематографије. Удружење Македонаца први пут у Нишу реализује представљање културног стваралаштва свог народа.

Иако је Удружење "Вардар" присутно у Нишу већ 10 година, Македонци се суграђанина први пут представљају и на овај начин - кроз културно стваралаштво свог народа.

"Углавном смо се бавили културом Македоније тако што смо представљали јела из богате националне кухиње Македоније и ручним радовима", каже Благе Петрушевски из Удружења "Вардар".


"Ја сам овде у Нишу од 1969. године и ја се осећам правим нишлијом, иако сам из Скопља. Скопље ми лежи у срцу, али Ниш је мој град, тако да сам ја, као што кажу, задрти Нишлија", каже Благоје Илијевски, Удружење "Вардар".

Ликовни ствараоци пореклом из Македоније, већ су остварени уметници у Србији. Од 2012. године радове представљају и кроз Друштво ликовних уметника Македонаца у Србији.

"Тачан број не знамо, па смо зато пре две године одлучили да сагледамо на јединствен начин, компактније да сагледамо стваралаштво ликовних уметника Македонаца", каже Васил Галев Друштво ликовних уметника Македонаца у Србији.

Дане Македонске културе у Нишу подржали су Министартсво културе Републике Србије, њихов Национални савет, град Ниш и македонска амбасада.

"Представљање и афирмација културе једног народа значајни су у било којој земљи, а када се то дешава у братској и пријатељској Србији за нас је то још значајније", каже Ирена Божановска, први секретар Амбасаде.

Саставни део је и ревија филмова, коју отвара култни филм "Панк није мртав" Владимира Блажевског.

"Квалитетан арт филм, који је добио једну од важних награда на фестивалима у карловим варима, који на неки начин објашњава све оно што се догодило кроз метафору о окупљању једне некадашње панк групе", каже Дејан Дабић из Нишког културног центра.

Дани македонске културе у Нишу трајаће до краја ове седмице.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије