Читај ми!

Села у одумирању

У Власотинцу и на Власинском језеру наши и европски стручњаци који се баве питањем села говоре о проблемима на селу и њиховом решавању. Власински сусрети јединствени скуп не само код нас већ и у Европи, Завод за проучавање села организује пуне две деценије.

Када је Власотинце имало једног студента у Београду, Дадинце је имало чак три, поносно данас причају мештани овог села удаљеног само пет километара од Власотинца.

Поносни су на своје лекаре, професоре, адвокате. Одавде је и председник Владе Краљевине Југославије Драгиша Цветковић, који је недавно добио и спомен обележје. Данас, посебно на доктора Славка Крстића.

Иако је радни век провео у Лесковцу адресу никада није мењао. Истински Дадинце никада није напустио. Чувени лесковачки гинеколог Славко Крстић, након што је помогао да на свет дође око 20.000 беба сада ужива у благодету свега што ова земља рађа.

"Овде посла стално има, моја велика љубав су виногради и вино које имам на стотине литара, не пијем, али волим да поклоним. Гајим и лимун, ево из шљунка и лубеница је никла, али џабе кад се сваке године угаси по неколико кућа. Морам учинити нешто да се деца више рађају. Школовали смо се и одлажили па је помало и истинита реченица коју сам чуо од једног сељака да је Дадинце оловка уништила", каже др Славко Крстић.

Све празније и старије је Дадинце. Седамдесетрогодишња Милева Станковић живи сама, а некада је кућа била пуна.

"Имам две ћерке, али нису близу шта ћу живим онако како ми је судбина одредила, није лако", каже Милева Станковић.

Између два пописа, за само девет година Дадинце је остало без четвртине својих становника. Звоно за узбуну зазвонило је 1. септембра када се није огласило оно школско. После седам деценија школа је затворена. У селу има само једна беба и троје деце у вишим разредима основне школе.

"Идемо у Власотинце у школу, али само нас је троје. Волела бих да имам више другара", каже Ивана Петковић, ученица шестог разреда.

Зашто је тако када до пет километара удаљеног Власотинца води асфалтни пут.

"Нема посла, момци се не жене, девојке неће у село и наталитет је нула, шта више да кажем", прича Жаклина Миленковић.

Даље одавде слика још гора. И зато већ пуне две деценије Власински сусрети, јединствен интердисциплинарни скуп свих који се баве питањем села.

"Социолози, демографи, правници, просветари, свестеници сви су овде трагајуци за дијагнозом и терапијом која је неопходна насем селу. Проблем је можда што ми немамо науку о селу и што се више бавимо радом него животом. Уз политичку вољу бар неки од проблема сматрам су решиви", каже др Ђура Стевановић, оснивач Власинских сусрета.

Уз наше, стручњаци из Грчке, Румуније, читавог региона, Русије. Савети значе.

"Могу да кажем да у последње време у Руској Федерацији стандард на селу расте и да се не разликује много од градског, у различите регионе, различито се улаже, али све зависи од потреба", каже Марина Мореханова, Руска Федерација.

Кажу уз градове села нам се не разликују много од европских. Међутим, проблем је што су две трећине брдско-планинска и што је 1.200 наших села пред гашењем.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије