Читај ми!

За лепши Лесковац

На последњој седници скупштине града Лесковца одборници су донели дуго чекану одлуку о комуналном реду коју су већ донели у Београду, Новом Саду и Нишу, а којом су се стекли нормативни услови за уређење једног од највећих градова у Србији.

Уместо веша од сада на лесковачким балконима моћи ће само цвеће. Одлуком о комуналном реду, коју је недавно донела градска скупштина, фасаде зграда и кућа морају да буду сређење пасажи и пролази осветљени плакате и други пропагадни материјали неће моћи да се лепе по зидовима и на бандерама.

Лесковчани кажу било је крајње време за овакву одлуку, јер је проблема много. Лесковац има предивне, али руиниране фасаде, а многи власници се односе према објектима као да их је баш брига за њихов изглед, кажу грађани.

Сам центар града данас је пун контраста. Са једне стране сређене зграде и тротоари са друге поптуно руинирани објекти. Сада су се стекли услови да локална самоуправа кажњава несавесне и немарне власнике како би зграде и јавне површине добиле изглед какав доликује једном од највећих градова Србије.

"Овакву опсежну акцију уређења започели смо баш имајући у виду центар града. Јер како данас изгледа хотел Дубочица и како изгледа хотел Београд који су приватизовани пре скоро десет година то је срамота за град и за локалну самоуправу која до ове одлуке није имала механизме да то промени", каже градски већник Божидар Вучковић.

За спровођење одлуке о комуналном реду бринуће Градске управе за урбанизам и инспекцијске послове и комуналн полиција која ће моћи да наплаћује казне у распону од 5 до 500 хиљада динара.

"Комунални иснпектори и комунална полиција до сада није имала јасна овлашћења како треба да реагује у одређеним ситуацијама. Ми ћемо због тога у наредном периоду имати интензивне консулатације са инспекторима и комуналним полицајцима како бисмо ову одлуку спровели доследно", каже Вучковић.

Иначе одржавање подвожњака пијачних простора и јавних чесама град ће понудити заинтересованим предузећима на тендеру, а овом одлуком коначно су и дефинисани услови по којима могу да се раскопавају улице и друге јавне површине.

Ипак, цела одлука од комуналном реду добиће свој пуни и прави смисао тек када се крене са реконструкцијом централног градског језгра односно изградњом пешачке зоне и измештањем паркинга код Дома синдиката. За тај посао није било пара ове године, а пројекат би, према најавама надлежних, требао да буде реализован 2015. године.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 11. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије