Читај ми!

Дани Банице у Белој Паланци

Девета гастро-туристичка манифестација "Дани Банице" у Белој Паланци окупила је протеклог викенда 200 учесника из земље и иностранства и готово десет хиљада посетилаца.

Безквасно тесто умешено вештим рукама и танко развучене коре, основна је мајсторија припремања банице.

"Тесто за коре се прави од било ког меког брашна, са сољу и водом само. Припрема се на традиционални начин, нема никаквих адитива, конзерванса, додатака", каже Данијела Живковић,  Бела Паланка.

Некада су се у овом крају девојчице од малена училе да праве баницу. Ни данас нису реткост.

"Прву питу сам са пет година умесила, учила ме прабака. Добро расположење и велика жеља да баница успе су тајна добре банице", каже Милица Миладиновић, студент.

Посебан изазов на Данима банице приређен је деци страних дипломата у Србији. Они су први пут пробали да сами направе овај специјалитет.

"Прво се узме тесто, па се после по брашну са оклагијом равуче, после се поспе мало уља и стави се јабука", каже Александар Василев из Македоније.

"Клинци су научили како се прави баница, доста су добри. Можда су и вежбали, никад се не зна, али мислим да су се добро забавили, а то је најважније", додаје Ненад Гладић, званични промотер "Дана банице".

А, на такмишарским штандовима креације није фалило.

"Понудиле смо разне пите од лука, пита од качамака и сира, пита од шампињона, пита од жита, што је новина, пита са сиром, месом".., каже Марица Радовановић, из Удружења жена "Изворско зрно".

Белопаланчани кажу да су успели да од банице направе бренд. Сада предстоји заштита географског порекла. О интересовању довољно говори податак да је током три дана трајања  манифестације, Бела Паланка удвостручила број становника.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара