Читај ми!

Нико неће у месаре и пекаре

Наредне седмице почиње полагање пријемног испита у августовском уписном року за средње школе. У школској управи Лесковац број слободних места је седам пута већи од броја нераспоређених ученика. Од овог уписног рока много очекују у средњој Пољопривредној школи, где је доведен у питање опстанак прехрамбеног одељења. Лесковачки ђаци неће у месаре, пекаре, млекаре. Слична ситуација је, кажу овде, у читавој Србији.

Лазар Стефановић, ученик Пољопривредне школе каже да је уписао ову школу, јер је желео и зато што кући имају доста земље коју треба обрађивати.

И није се покајао, а ево за који дан креће у завршни разред. Знање и искуство које је овде стекао већ примењује на породичном газдинству у Доњем Крајинцу. На рад је навикао па, ни њему, ни другарима не пада тешко што се и током распуста ради на школском имању од преко 100 хектара.

"Ми смо углавном са села, навикли смо да радимо и заиста нам није тешко уз то овде се ових дана и дружимо", каже Миљан Михаиловић, ученик.

Спрема се увелико храна за стоку, јер школа има и своју фарму крава и фарму оваца. Велико благо негује школа са традицијом од 110 лета. Само невоља је што је број ђака из године у годину све мањи. У пољопривредне и ветеринарске техничаре још неко и хоће, прехрамбени смер у четворорогодишњем школовању наредне године се гаси.

"Само још наредне године имамо прехрамбеног техничара, када они заврше смер се гаси. С обзиром на то да је ово пољопривредни крај и на значај који прерада хране има за читаво становништво мислим да је од велике важности да тај смер и даље функционише. Сада имамо још један велики проблем. Предстоји борба да прехрамбени смер не изгубимо и у трогодишњем школовању", каже директор средње Пољопривредне школе Лесковац Томислав Петровић.

Да ли ће опстати прехрамбени смер у трогодишњем школовању показаће наредна седмица, јер само један ђак изразио је жељу у јуну да иде у пекаре, у месаре пет, а у млекаре ниједан. У Пољопривредној школи ипак верују да ће ово комбиновано одељење опстати, јер недостаје само шест или седам ученика.

"Ја се искрено надам да ће после августовског уписног рока Пољопривредна школа успети да упише 50 одсто од потребне квоте и да се тако ово одељење не угаси", каже Томислав Симоновић, начелник Школске управе Лесковац.

На тржисшу рада посао месара чека 99 Лесковчана, незнатно мање пекара. То не значи, кажу, да месаре и пекаре немају потребе за вештом рандом снагом.

"У последње време 70 људи се запослило у месарама и пекарама, послодавцима и није толико битно да ли лице формално има диплому месара, пекара, млекара. Важно је да зна да обавља тај посао", каже Марија Стевановић из НСЗ-филијала Лесковац.

Ако је за утеху у Пожаревцу, Бору, Сомбору ниједан ученик у првом уписном року није био заинтересован за месарски занат. С друге стране када би само из сваког десетог од 24.000 регистрованих газдинстава у Лесковцу подмладак овде стизао на школовање лесковачка Пољопривредна школа не би морала да стрепи за опстанак.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије