Читај ми!

Тражи се место више у Прибојској Бањи

Иако је у Прибојској Бањи сезона званично почела прошле седмице, јер су тек тада завршени грађевински радови и реконструкција базена, гостију је све више. Договором прибојске општине и Милешевске епархије којој припада, бања је овог лета поверена прибојској туристичкој организацији.

На извориштима лековите воде, тек реновираним базенима, по врелом августовском времену свакодневно окрепљење и освежење потражи око хиљаду људи. То што Прибојска бања поново ради највише је, ипак, обрадовало дугогодишње госте.

"Лијепа је вода, одржава се добро, хигијена је добра, има пуно гостију од када се отворило ово ново", каже Ратко Сарат из Подгорице.

"Ја стварно немам ријечи. Ријетко је да се у мојим годинама наиђе на овакав дочек и људе", каже Радомир Радуловић из Подгорице.

И домаћини су поновно отварање бање, после две године, дочекали спремно. Преко туристичке организације регистрована су 64 домаћинства и објекта са око 700 кревета за госте.

"Гости су и почели да долазе откако је бања отворена. Највише гостију нам је из Црне Горе, више од 59 одсто", каже Радољуб Миковић из угоститељске радње "Дабар".

Владан Радовић, директор Туристичке организације Прибој, каже да нису очекивали овако велико интересовање посебно гостију из Црне Горе, Републике Српске, Босне и Херцеговине.

"Мислимо да је ово тек почетак и да ће бања да се врати на место које заслужује", додаје Радовић.

Док су базени и простор око њих реновирани под надзором Завода за заштиту споменика културе да би се уклопили у амбијенталну целину, стационар у коме је некада обављано петнестак хиљада прегледа годишње и око 250 хиљада терапија, није завршен. За здравствени надзор и прегледе пацијената у манастирском конаку ангажовани су лекар и три медицинска техничара,  а очекују да ће бити решен и проблем физикалне терапије.

У врелим данима, освежење је и на бањској чесми, било топлом бањском или хладном изворском водом.

Са бањских извора сваког секунда стиже 70 литара воде температуре око 37 степени. А око воде и због ње су и слојеви историје, између осталог још у 12. веку арабљански путописац Идризи уписао је Бању на тадашњу карту света.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара