Читај ми!

Застарела водоводна мрежа

У највећем делу Ваљева водоводна мрежа стара је више деценија. Јавно-комунално предузеће "Водовод" годишње бележи губитак од неколико милиона динара због отицања воде за пиће због дотрајалих цевовода, а штета је очигледна и на градским улицама које се, услед пуцања цеви, свакодневно прекопају.

Учестала пуцања водоводних цеви у Ваљеву дугогодишњи је комунални проблем. У сервисну службу ЈКП "Водовод" стиже и по 15 пријава дневно. Због дотрајале мреже неопходно је ископати и тек новим асфалтом пресвучене градске улице.

"У Ваљеву и нема ништа ново, само штп се крпи као пре рата." „Не смета ми. Нека свако ради свој посао", кажу грађани.

У појединим делова Ваљева, нпр. у Грацу, цевоводи су стари око 50 година. У осалим градским четвртима мрежа је изграђена 70-их и 80-их година прошлог века. У градском језгру је новија, али ни то не значи да је пуцање цеви ређа појава. Губици у мрежи су огромни и биће потребно озбиљно инвестирање у њену реконструкцију.

"Постоји план за систематску замену цевовода који су у најлошијем стању у граду. Ми смо детектовали који су то градски квартови, зоне, насеља која су са највећим проблемима, са најстаријом водоводном мрежом, оштећеном мрежом и мрежом која је лоше димензионисана. То је један део проблема. Други део проблема на коме се ради, без кога је немогуће регулисати водоводну мрежу, јесте израда хидрауличког модела како би се тај систем учинио управљивим и увођење даљинског система надзора и управљања. Онда бисмо у сваком тренутку имали мониторинг над сиситемом и знали где нам се шта дешава", каже Ђорђе Павловић, директор ЈКП "Вододвод" Ваљево.

До половине следеће године, кад би требало да почне изградња нове водоводне мреже, програмом немачке КфW банке на чији кредит ваљевски "Вододвод" рачуна, радиће се прецизна мерења потрошње, притиска и губитака воде за пиће, а бележи се годишње у милионским свотама.

rts.valjevo@rts.rs
+381 14 220 068

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара