Читај ми!

Купују јефтиније, а не квалитетније

Идвор је препознатљив по произвођачима лубеница и бостанијади која се већ шест година организује почетком августа. Повртари ових дана имају пуне руке посла. Род је изузетно добар, али оно што их брине је цена, јер је бостан из увоза двоструко јефтинији од домаћих лубеница и диња.

У Идвору су повртари посејали лубеницу на сто хектара. Захваљујући лепом времену она ће бити изузетно квалитетна и слатка, а Јовица Калин ће захваљујући систему за наводњавање кап по кап имати и много више плода по једној биљци.

Сад му је, каже, најтеже, јер треба организовати бербу.

"Довољно је само да вам кажем да сваку лубеницу морамо ручно да исечемо, да је утоваримо и истоваримо, а на једном хектару имамо најмање пет вагона лубеница и ви сад замислите колико је овај посао тежак и напоран, али да би се зарадило мора и да се ради", каже босатнџија Јовица Калин.

И секретар удружења "Повртар" из Идвора Милан Кулачић напомиње да је потребно много труда да би се произвео квалитетан бостан, али да људима који га овде традиционално гаје већ више од пола века ништа није тешко.

"На некој нормалној ратарској производњи за неколико дана се обави берба, а овде се све ручно ради и зато проводимо на њиви и до месец дана, а ако рачунамо производњу расада и расађивање и знатно дуже", додаје Милан Кулачић.

Лубенице из увоза појавиле су се у домаћим супермаркетима пре него што су сазреле на нашим  њивама.

Жарко Патушка, босатнџија из Идвора каже да се они не плаше конкуренције, већ им смета нешто друго.

"Плашимо се цене. Наше лубенице су сигурно свежије, слађе и боље, али упропастише нас супермаркети са својим акцијама, јер већина људи купује јефтиније не водећи рачуна о квалитету", упозорава Жарко Патушка.

Лубенице из Македоније и Албаније продају се у супермаркетима по цени од 15 динара за килограм, што је двоструко јефтиније од домаће лубенице, јер повртари кажу да им се само са ценом од 30 динара за килограм могу нешто да зараде и да наплате уложени труд.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије