Читај ми!

Све већи број социјално угрожених у Нишу

Број социјално угрожених на подручју Ниша расте, а према подацима Центра за социјални рад у том граду око 11 одсто становника живи од социјалних давања, док је без запослења више од 36 хиљада Нишлија. У Градској општини Црвени крст, једној од две најсиромашније на подручју Ниша, удвостручили су буџетска издвајања за социјално угрожене.

Пакети са храном и кућном хемијом које им је наменила општина, за Зорицу и Братислава Петковића из Ниша представљају значајну помоћ.

У њиховој кући, оштећеној још у бомбардовању, новца никад нема, често ни за храну и лекове. Примања су минимална, а дугови свакодневица.

"Нема ни 30 хиљада. Од тога сваког месеца 10 хиљада иде само за струју, по репрограму и текућа потрошња, а за лекове, да не причам", каже Братислав.

"Кад има купујемо да једемо, кад нема, шећер и корица хлеба", каже Зорица Петковић.

Само на подручју нишке општине Црвени крст породица са оваквим проблемима је неколико хиљада. Најугроженији су Роми, којих је ту више од 4.000. Сиромаштво је у порасту и на сеоском подручју, а овој општини припадају 23 села. Зато је општина повећала буџетска давања за социјалне категорије са два на четири милиона динара.

"Буџет се тешко пуни. Наш буџет је скроман, али на уштрб других институција, НВО, неких специјалних уговора, та средства пребацимо за социјалне категорије", каже председник  ГО Црвени крст Мирослав Милутиновић.

У Центру за социјални рад кажу да број корисника новчане социјалне помоћи у Нишу континуирано расте.

"У Нишу тренутно има око 9.200 носилаца права на новчану социјалну помоћ. У глобалу, на нивоу града 11 одсто популације живи од помоћи из републичког буџета", каже директор Центра за социјални рад Ниш Зоран Јовић.

Новчану помоћ угрожени најчешће траже за основне животне намирнице, лекове, огрев и сахране.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије