Нови Сад, инкубатор развоја заједнице

На конкурсу Радио-телевизије Србије и Националне алијансе за локални развој, Нови Сад је проглашен шампионом локалног економског развоја у категорији ‘Подршке привреди’. Пословним инкубатором града подстакнуто је предузетништво и унапређен локални развој.

Од 24 пословна инкубатора у Србији, новосадски послује око четири године. Под слоганом "Заједно смо јачи", на 800 квадрата окупља 13 предузећа. Основан је уз помоћ Фонда за промоцију инвестиција, Факултета техничких наука, Јавног предузећа Информатика и уз финансијску подршку Покрајинског секретаријата за привреду.

Циљ је, према речима Ђорђа Ћелића, професора новосадског ФТН-а, био да се помогне малим фирмама у настанку, у области информационо-комуникационих услуга и креативне индустрије.

Проф. Војин Шенк наглашава да је пословни инкубатор непрофитна организација, намењена стварању окружења које ће подстаћи стварање профита.

Мисија пословног инкубатора је и запошљавање најстручнијих информатичара, како би се задржали домаћи стручњаци. Фокусиран је ИТ сектор због повољног односа уложеног и постигнутог, брзог пословног резултата у краћем периоду, али и због лакше заштите интелектуалне својине.

"Пошто пословни инкубатор има разне везе широм других градова и земаља омогућио нам је неке прилике да можемо нашу компанију и нашу идеју да презентујемо на другим догађајима, попут СИГ форума који је један од најзначајнијих догађаја широм света", каже Никола Обрадовић, корисник пословног инкубатора.

Добро је што су на окупу сличне фирме са сличним проблемима, каже Данијел Новаковић, корисник пословног инкубатора, тако да заједно, сарадњом и међусобним помагањем, покушају да преброде финансијске проблеме, ради лакшег остваривања замисли, или чак и повезивања идеја више корисника.

За Нови Сад, који носи титулу шампиона локалног развоја, пословни инкубатор је важан предуслов за развој привреде града, али и целе земље.

"Данас је ово можда пут развоја Новог Сада, али волео бих да те компаније које су снажне и које хоће да улажу добију подршку и од државе, и од покрајине, и од града, да даље развијају своју инфраструктуру и да запосле што више људи", нагласио је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, додајући да ће се на тај начин пунити и буџети на свим нивоима.

Пословни инкубатор оснажује почетнике у бизнису, али и обавезује фирме да постижу резултате и оспособе се за излазак на домаће и међународно тржиште, где конкуренција одређује успех.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије