Читај ми!

Уништени путеви отежавају жетву и бербу

Ако се не донесе специјални закон који би убрзао обнову, због дугих тендерских процедура, атарски путеви неће бити поправљени док трају жетва и берба воћа, што пољопривредницима у ваљевском крају отежава, или онемогућава, рад.

На многим местима у Миличиници тек се наслућује куда је водио пут. Од мајских поплава у многим ваљевским селима одсечени су засеоци, воћњаци и њиве.

Немања Деспотовић показује где је некад био пут и некадашње корито сеоске: "Више пута нема, сад туда иде вода, а ми смо одсечени од света."

Неколико дана пред жетву јечма и пшенице, комбајни до парцела у долини реке у Миличиници не могу проћи. "Ту су све равне њиве са житом. Не можемо да вршемо, не можемо ништа, нити може да сиђе комбајниста", каже Горан Деспотовић. 

Милован Деспотовић сматра да би било добро да се направи други пут преко њива, и бољи од пређашњег, али за то су им потребни булдожери.

Крећу се мештани Миличинице тракторима, мало уништеним сеоским путевима, мало кроз њиве, а када стигну до краја пута, наставе пешке, али и зо је проблем.

"Ово мора хитно да се реши", наглашава Слободан Аврамовић, "а на који начин, не знам. Ми сами не можемо ово да урадимо."

На подрчју Ваљева у прекиду су 23 пута, атарска, локална и магистрална, које треба обновити. Град Ваљево ће, према речима Драгана Јеремића, директора Дирекције за изградњу Ваљева, до петка, ребалансом буџета, имати новца за тај посао.

"Обезбедићемо паре за најхитније интервенције, али без јавних набавки", наглашава Јеремић", ништа не можемо урадити. У најбољем случају, за три месеца ниједан пут не може бити поправљен."

У јеку је сезона пољопривредних радова, берба малина и убирање летине, следи берба купине, потом и шљива. Кад би им до тада средили атарске путеве, сељаци би итекако били задовољни.

rts.valjevo@rts.rs

 



 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 30. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије