Читај ми!

Панчево - то је кад свратиш

Пројекат туризмолога Живане Крејић омогућио је Панчевцима бесплатне туристичке обиласке града. Последњи од четири обиласка одвео их је на локације на којима су снимљени многи филмови, серије и драме.

Сцена из филма "Маратонци трче почасни круг" у којој Ђенка каже деци да трче по граду и вичу "Поново ради биоскоп", снимљена је испред панчевачке гимназије. Старо језгро града, заједно са тамишким кејом, привукло је многе домаће и стране редитеље, па је ту снимљено скоро 150 остварења.

Све је почело са италијанским филмом "Михајло Строгов" из 1956. године, а међу најпознатијим филмовима сниманим у Панчеву су "Ко то тамо пева", "Кад будем мртав и бео", "Скупљачи перја", "Балкан експрес".

"Панчевци су имали срећу и могућност да се друже са Софијом Лорен, и то 1987. године, када су овде направљене кулисе града Њујорка, а Карло Понти је снимао серију ‘Мама Лучија’", наглашава публициста Ненад Живковић.

Бесплатан туристички обилазак филмских локација у граду омогућио је пројекат "Панчево - то је кад свратиш", који је делимично финансирао Град. Пре "филмског", била су још три обиласка.

"Прво смо обилазили локације индустријског наслеђа, затим куће познатих Панчеваца и верске објекте, и то аутобусом", каже Живана Крејић, туризмолог и ауторка пројекта. "Била је то прва организована туристичка тура аутобусом у Панчеву."

Занимљива и богата филмска историја Панчева биће забележена у књизи и ТВ серијалу који се припрема.

"Већ имамо снимљено много сати материјала и разговора са редитељима, глумцима, сценографима и многим другима који су учествовали у снимањима свих тих филмова и серија у Панчеву", најавио је редитељ Радиша Станишић. "Биће то серијал од више епизода."

Да Панчево наставља свој филмски живот говори и податак да се у Народном музеју тренутно снима филм - о Гаврилу Принципу и сарајевском атентату.

rts.pancevo@rts.rs

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара