Читај ми!

Власинско језеро, на крилима маште

Дом културе из Печењевца, већ двадесет година, на Власинском језеру организује ликовну колонију "На крилима маште" која окупља талентовану децу из Јабланичког округа. Ове године таланетованим ђацима придружила су се и деца лошијег материјалног стања.

У почетку организаторима није било лако, од организације до избора деце и професора. Данас је дечја ликовна колонија "На крилима маште" постала институција.

Многи од учесника колоније, иако је Власинко језеро удаљебо само седамдесет километара од Лесковца, први пут су боравили на Власини. Лола Милановић, ученица седмог разреда, одушевљена је природом и атмосфером, као и њене другарице Кристина и Александра.

Док је Александра насликала пејзаж, предивну ливаду и лептире, Кристину су одушевиле боје околине па се позабавила свим нијансама зелене. 

Сва деца на Власинском језеру раде по будним оком професора који је ту да их усмери и подстакне. 

"Деца одвојена од компјутера, телевизора, бетона и асфалта много снажније доживљавају боје", објашњава професор ликовног Дејан Недељковић. "Ово је за њих сигурно велико искуство, али и за мене, јер сам открио много талентоване деце."

За две деценије, дечја ликовна колонија "На крилима маште" постала је права институција кроз коју је прошло више од пет стотина дечака и девојчица.

"Ми смо прошле јесени имали хуманитарну акцију где смо од продаје слика са прошлих колонија Центру за социјални рад пркупили више од сто хиљада динара", истиче Дејан Марковић, директор Дома културе у Печењевцу. "Сада су са нама деца лошијег материјалног стања које је одабрао Центар, и то је за нас право задовољство."

Љубиша Ранђеловић, идејни творац овог дружења у којем деца вежбају дух и машту, и
овога пута је ту. Будно мотри на сваки њихов корак на сваки потез четкицом, као и на почетку, пре двадесет година. А баш као и тада, са њим је и данас Добрица Ерић, наш најпознатији песник за децу да речима и стиховима дочара оно насликају.

"Овде, на језеру, довољно је само погледати децу да вам се душа испуни", наглашава Добрица Ерић. "Право је задовољство радити са њима, а ова колонија је празник радости."

За две деценије, ликовна колонија је испунила свој циљ, истиче Ранђеловић, а то је да пружи подршку талентованим ученицима и да им подстакне машту јер, како каже, деца без маште нису деца. 

А да дечја машта има широка крила потврђује и то што су двадесет двоје некадашњих учесника колоније на Власинском језеру, данас академски сликари, архитекте, дизајнери.

rts.leskovac@rts.rs



 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 30. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије