Читај ми!

Култура на суду

Књижевна заједница и град Врање већ пет година воде више спорова пред судовима. Расправљало се о праву на организовање Борине недеље, Старих дана и исплати плата запосленима у Књижевној заједници, али и о Прибојчићевој кући.

Прибојчићева кућа у Врању је предмет спора Књижевне заједнице, која је ту смештена, и града Врања. Обе стране покушавају да докажу да полажу право на ту имовину.

"Град је тужио Књижевну заједницу и тражи да се исели из просторија, које нису у власништву заједнице, то је истина, али су у власништву Комуналног предузећа", каже Зоран Давинић, правни заступник Књижевне заједнице.

Књижевна заједница је улагала средства да сачува и реновира Прибојчићеву кућу. У локалној самоуправи кажу да су то средства из буџета.

"То је делом новац града, али не наменски. Ми смо штедели, нисмо објављивали по педесет већ по пет књига", каже Мирослав Цера Михаиловић, уредник Књижевне заједнице у Врању.

Градски правобранилац Драган Михајловић каже да Књижевна заједница није улагала свој већ градски новац и да за све то имају фактуре.

Град жели да Прибојчићеву кућу сачува као споменик културе и користи за музејске поставке.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара