Читај ми!

Херој са насипа

Са бројним грађанима који су радили на ојачавању бедема у Дреновцу код Шапца, даноноћно били су и припадници полицијске управе из тог града. Међу последњима, насип је напустио командир чете Интервенте јединице Зоран Радовановић, којег је, због изузетних организационих способности, пиштољем наградио министар унутрашњих послова.

Из руке у руку, кроз њиве и воду у ланцу дугом више километара, носили су се џакови напуњени песком. Добровољци из целе Србије смењивали су се на насипу, а шабачки полицајци првих дана ретко су одлазили кући.

"Са људима смо од првог дана. Овде смо пет дана, четири ноћи смо већ саставили овде", рекао је
Зоран Радовановић, командир чете Интервентне јединице ПУ Шабац 20.5.2014. године на насипу Дреновац.

Три седмице касније, Зоран Радовановић сећа се најкритичније ноћи када је на ојачавању бедема више хиљада људи уз песму, радило у мраку и блату. За одмор се тих дана није знало, а чин се, поносно каже остављао код куће.

"И неспојиве категорије друштва могу да се уједине, али, да нам то буде за наук, да и у овим сада временима када немамо ванредних ситуација, да грађани буду сложни и да обрате пажњу једни на друге, јер никад се не зна ко ће коме зашта затребати", каже Зоран.

На предлог колега, Зоран је један од 14 полицијских служеника у Србији који су  награђени за показану храброст, јунаштво и професионализам за време поплава.

"Изузетан колега, изузетан старешина, изузетан организатор, у принципу он се некако најбоље покаже у тако некој тешкој ситуацији. Све време тамо је руководио, организовао, пружао помоћ, радио", каже Милан Лончар, помоћник командира ПУ Шабац.

У тренуцима када је река највише претила, највећа подршка у организацији посла био му је колега Милан.

''Изгледа нестварно, сад кад стојимо овде на овом месту, и кад погледамо реку Саву која је сигурно три и по метра нижа од тада, изгледа нестварно да смо пре 15, 20 дана били у великој опасности", додаје Зоран.

Након одбране Шапца, Зоран се добровољно ангажовао на уклањању последица поплава и клизишта у Крупњу. За свој рад до сада је награђиван више пута.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара