Читај ми!

Берба и откуп вишања у топличком крају

За неколико дана у топличком крају почеће најважнији посао у пољопривреди током године-берба и откуп вишања. За сада су једино извесни добар род и потврђен квалитет, док је откупна цена још увек непознаница, као и да ли ће све количине, са око 3.000 хектара засада, бити откупљене.

Најзаступљенија воћна врста у општини Прокупље, вишња, ове године донела је добар род. Уместо да се томе радују, учесници у производно-продајном ланцу, страхују да ли се велики посао, у актуелним економским приликама, може обавити без застоја.

"Прерађивачки капацитети су уски, имаћемо проблема око пласмана робе, око наплате", каже Љубиша Перић, откупљивач вишања.

"Очекујемо неки распон откупне цене од 30 до 40 динара по килограму. Да ли ће откуп ићи по класама или неће, још увек је непознаница", каже Зоран Станисављевић, откупљивач вишања.

Прерађивачи и извозници вишања кажу да ће и овогодишњу цену одредити понуда и потражња на тржишту, као и род у земљама, попут Америке и Пољске, које су такође велики произвођачи овог воћа.

"И поред нешто већег рода у односу на прошлу годину, наша су очекивања да ће све нормално проћи, јер је, захваљујући пролећним кишама, и квалитет нешто бољи", каже Света Тончић, Фирма "Фриго Наисс" у Нишу.

Произвођачи, међутим, истичу да приче о наводним проблемима у откупу и пласману, имају само један циљ, а то је да се вишња и ове године откупи по што нижој цени.

"Цена од 30 динара не покрива ни трошкове наших улагања, а где су берачи, где је зарада?Уложио сам 1.000 евра по хектару, а са овом ценом остаће ми педесет хиљада динара. Боља да ништа нисам ни радио", кажу произвођачи вишања.

У локалној самоуправи, која се због површина и рода, с правом може назвати и општином вишње, кажу да се већи профит и извесност у овом послу може обезбедити само изградњом нових прерадних капацитета.

"Нама је сваки пројекат битан и сваки пројекат нам је драгоцен, јер што више прерадних капацитета, већи степен финализације, већи профит", каже председник општине Прокупље Мирољуб Пауновић.

Сви учесници у берби и пласману вишања, упркос проблемима, ипак се надају да се неће поновити 2009. година, када је већи део рода остао у воћњацима, необран.

rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара