Читај ми!

Радна пракса за младе

На конкурсу НАЛЕД-а и РТС-а "Шампиони локалног развоја" Књажевац је добио цертификат општине са повољним пословним окружењем и заузео друго место у категорији Сервис грађана. Центар за радно ангажовање младих обезбедио је јединствену базу података о расположивим радним местима, програм радне праксе прошло је више од 300 младих, а њих двадесет петоро добило је посао.

За нешто више од годину дана рада књажевачки Центар за радно ангажовање младих евидентирао је око 700 младих људи до 30 година без сталног запослења и обезбедио им базу података о расположивим радним местима.

Кроз програм радне праксе прошло их је више од 300, док је двадесетпеторо засновало и стални радни однос. Програм се спроводи у сарадњи са локалном заједницом, траје два до три месеца, а практиканти за три радна дана у недељи добијају и новчану накнаду од 5.000 динара месечно.

Тренутно у Књажевцу више од стотину практиканата ради код четрдесетак послодаваца у јавном, приватном сектору.

"Учим новинарски занат, радим са људима, пишем текстове, радимо рекламе. Један диван посао заиста", каже Катарина Јеленковић, практикант у "ТВ Књажевацинфо".

"Сматрам да је то добра прилика за мене, да упознам школу, рад са децом и да све то крене неким својим  током. На крају, наравно, очекујем да добијем и неко стално запослење", каже Ивана Вуликић, професор српског језика, практикант у ОШ "Дубрава".

После праксе на градском базену и волонтирања у Центру за радно ангажовање младих дипломирани економиста, Бобана Беатовић добила је сталан посао у Центру за рано ангажовање младих.

"Понуђен ми је уговор, зато што претпостављам да је било услова за то. Ево, данас сам ја овде на радном месту дипломираног економисте. радим у струци и презадовољна сам", каже Бобана Беатовић.

У општини Књажевац од скоро 5.000 незапослених, две хиљаде су млади до 30 година. У Центру за радно ангажовање младих кажу да својим пројектом желе да помогну решавању тог великог проблема.

Директор Центра за радно ангажовање младих Бојан Радосављевић каже да су дошли на идеју да на локалном нивоу направе један систем организованог рада.

"Направили смо једну велику коалицију младих незапослених људи који смо назвали Центар за радно ангажовање младих, а затим смо тај исти центар искористили да иницирамо програме радне праксе, програме стручне праксе, привредне и ране односе, све на бази мултисекторске сарадње јавног, приватног и цивилног сектора", каже Радосављевић.

Пројекат се спроводи уз подршку локалне самоуправе која је за то из свог буџета обезбедила око 3 милиона динара.

"Сваки динар уложен у младе људе, у стварање шанси да ти млади људи дођу до новог посла, у локални економски развој, даје више него дуготрајне ефекте и потпуно сам сигуран да је ово правилно и корисно потрошен новац", каже председник општине Књажевац Милан Ђокић.

Програм радне праксе књажевачког Центра за радно ангажовање младих већ се спроводи у једанаест локалних заједница, а до краја године у њега ће бити укључено више од 25 општина широм Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара