Читај ми!

Трстеник, мала потражња за кречом

Иако су поплаве нанеле штету домаћинствима неколико трстеничких села, потражња за кречом као дезинфекционим средством, који се производи на територији ове општине није порасла. Сада се у ову сврху, а и за декорацију домова користе савременија и делотворнија средства, па се у овом, али и осталим крајевима Србије годишње угаси више кречана.

У домаћинству Рачића из Брезовице код Трстеника пећ за сагоревање кречњака ложи се три до четири пута месечно. До пре десетак година се готово није ни гасила.

Креч овде за дезинфекцију и малање домова и штала користе углавном старија домаћинства. Због све мање потражње у овом крају од некадашњих тридесет преостало је само неколико кречана.

"Смањио се број становника у селима, па је мања количина коју правимо и продајемо. Народ је некада креч куповао за зидање кућа, малтерацију, за кречење и дезинфекцију. То је најчистији креч, али сада млади углавном користе готове производе за молерисање, а не знају предности овог природног производа", каже Милан Рачић.

То што се после повлачења Љубостињске реке и Западне Мораве у више села дезинфикују и сређују куће, није повећало потражњу за овим производом, мада га Рачићи редовно износе на пијацу.

"Један део из поплављеог Грабовца је мало више куповао. А са њима се може дезинфиковати вода, бунари и подруми, сузбијати влага. Неко креч користи и за побољшање карактеристика киселих земљишта", каже Љубивоје Рачић.

Дезинфекцију, дезинсекцију и дератизацију поплављених домаћинстава на територији општине Трстеник обављају Завод за Јавно здравље, ветеринарске службе и АБХО служба Војске Србије и то натријум хипохлоридом, течним хлор диоксидом  и осталим савременим средствима која су делотворнија у ванредним околностима.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије