Читај ми!

Овчиња и Гвоздац, људи без кућа и путева

У бајинобаштанском крају више од тридесет породица је остало без крова над главом. Још стотину је угрожено, а да нико није сигуран да се невоља ту завршава, јер се стара клизишта активирају и покрећу нова.

Иако су смештени код рођака или пријатеља, они су свакодневно на својим имањима - не надају се чуду - само гледају куће које имају - а више их немају.

Божићи не знају ни где су били зидови и темељи. Срећом, оне ноћи кад је кућа слетела са брда нису били у њој.

Седмочлана породица Ненадовић, са двомесечном бебом и трогодишњим дететом, сада је у селу код рођака.

Вредни домаћини, са уредним имањима и шталама пуним стоке, одједном су остали без ичега.

Многобројна клизишта и подивљала речица Овчиња уништили су и сеоски пут, па се до оних чије куће и нису оштећене, може једино пешице. Нестао је и мост од армираног бетона, као да га никада није било. А Павловићи су га, својевремено, сами подигли.

Готово да нема села где грађевинске машине нису потребне да би се обновило порушено. Уз то, све се и даље, са клизиштима која не мирују, напречац мења - и међе, и имања и путеви и насеља.

Да људи нису сами и заборављени, потврђује и упорност волонтера, припадника полиције, и граничне полиције Перућац, који у овом беспућу проналазе начин да дођу до угрожених, ма колико морали да пешаче.

rts.uzice@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије