Читај ми!

Процена штете у шабачком крају

У Шапцу је формирана комисија за процену штете настале од поплава. Уз подршку представника Европске Уније и Уједињених Нација, четири екипе већ су на терену.

Највећа штету у шабачком крају претрпели су пољопривредници. Иако се Сава није излила, проблем су направиле мале реке које су поплавиле засејане њиве и пластенике.

"Могли би кукурузи за силажу сад да се посеју. Од ових кукуруза што су били засејанинема ништа, од детелине нема ништа, то је све збркано, детелина је била велика", каже Велисав Вуковић из Орашца.

Додатне проблеме стварају и подземне воде које се споро повлаче.

"Проблеми су повелики, велике су површине под водом, немогуће је црпити воду која је на истом нивоу, план је заједнички да у што краћем року одводимо воду, да је одводимо физички са тих локација", каже Бобан Бирманчевић, комадант Штаба за ванредне ситуације града Шапца.

Ситуација у Шапцу је другачија него у другим местима која су била погођена поплавама кажу представници Уједињених нација.

"Разговарали смо директно са пољопривредницима, видели смо обим и врсту штете која је настала услед поплава, видели смо и нацин како вода стоји, како је та вода стајаћа", каже Ирена Војчакова Соллорано, стална координаторка Уједињених нација у Србији.

"Добро је то што Шабац већ размишља о опоравку, колеге моје из тима УН раде више извештаја о процени, јако је добро што кризни штаб већ је идентификовао одређене потребе, и већ размишља како ће на њих одговорити", каже Тери Веб, вођа тима Европске уније за цивилну заштиту.

Поред штете коју су претрпели пољопривредници, велика инвестиција биће и изградња новог насипа на најкритичнијим местима. До краја седмице очекују се коначни подаци о штети у шабачком крају.

Према грубим проценама, у четири села низводно од Шапца, Орашцу, Ориду, Мрђеновцу, Миокусу, река Добрава поплавила је око 2.000 хектара њива, а 365 мештана ових села и даље је ван својих кућа.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 14. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије