Читај ми!

Помоћ угроженим грађанима

Град Ваљево позива грађане да сутра од 10 часова учествују у акцији чишћења. Потребно је да понесу алат, лопате, ашове, крампове. Помоћ за грађане са угрожени подручја прикупља се у Новом Пазару, Крагујевцу, Нишу, Пироту, Ужицу и другим местима широм Србије.

У Геронтолошком центру у Крагујевцу смешено 30 старих особа из Обреновца. Сточари из десетак крагујевачких села и млекара Куч одрекли су се једнодневне проитводње млека, шлепер са 10 тона млечних прерађевина биће упућен сутра.

Чланови Друштва против шећерне болести Крагујевца прикупљају  инсулин, лекове и храну за дијабетичаре које ће у четвртак однети у Свилајнац.

Ученици трећег разреда Основне школе "Светозар Марковић" из Крагујевца одрекли су се екскурзије у корист деце у поплављеним подручјима.

Градско веће Ниша одлучило је да из буџета упути 10 милиона динара за помоћ угроженим подручјима. Помоћ ће упутити и свих пет градских општина у Нишу.

Фабрика пумпи Јастребац из Ниша понудила је своје производе за извлачење воде у поплављеним крајевима. Компанија Филип Морис обезбедила је 75.000 долара и ставила на располагање Центру за ванредне ситуације, саопштено је из те компаније.

Од 15. јуна до 15. августа, Нишвил џез фестивал организоваће бесплатне концерте у најугроженијим градовима Србије и Републике Српске.

Репрезентација фудбалских ветерана све утакмице до краја године играће у хуманитарне сврхе.

Нишка епархија организује прикупљање помоћи у свим црквама. Црвени крст из Ниша до сада је упутио више од 40 тона помоћи, и позива грађане да доносе храну, воду, средства за хигијену, гумене чизме и рукавице.

Ректорат Универзитета у Нишу препоручио је да 13 факултета због ванредне ситуације одложе наставу и испите за седам дана и укључе се у пружање помоћи угроженом становништу.

Општина Власотинце обезбедила је 10.000 џакова који до вечерас стижу до угрожених Иако се ситуација након повлачења воде стабилизује у Ваљеву, због све већег броја клизишта и великих оштећења, сви расположиви капацитети су ангажовани како би се обезбедили људи и основни услови за живот. Клизишта урушавају куће, а штете се само на уништеном кориту Колубаре мере милионима евра.

Град Ваљево позива грађане да се сутра од 10 часова укључе у акцију чишћења Ваљева. Потребно је да понесу алат, лопате, ашове, крампове.

ДИНАРСКИ РАЧУН ГРАДА ВАЉЕВА ЗА ОТКЛАЊАЊЕ ПОСЛЕДИЦА ПОПЛАВА
840-3046741-21
За уплате преко рачуна: позив на број 288
За уплате у готовини: позив на број 188.

Штаб за ванредне ситуације града Пожаревца обавештава да је покренута производња воде на водоизворишту Брадарац, али је количина хлора у води ради заштите повећана па има карактер техничке воде и мештани Брадарца не треба да је пију. Након анализе Завода за јавно здравље Пожаревац, која ће ускоро уследити, Штаб ће о квалитету ове воде благовремено обавестити заинтересоване мештане.

Градски одбор Црвеног крста у Пожаревцу организовао је сабирне акције за прикупљање помоћи. Велики број Пожаревљана одазвао се позиву и прикупљена је велика количина помоћи. Акцији се прикључили и војници пожаревачког гарнизона који су, након повратка са одбране Шапца, сакупили средства за помоћ најмлађима.

Из Ужица је јутрос отпремљено 500 килограма хлеба и 100 литара уља на угрожено подручје у Бајину Башту. Из ужичког Црвеног крста, отпремљен је комби неопходне помоћи (готова јела, ћебад, пелене, храна за бебе и средства за личну хигијену) коју су прикупили ужички предузетници, привредници и грађани. Из Ужица је отпремљен и шлепер воде за Параћин.

Самостални и индустријски синдикат ужичког предузећа "Први партизан" издвојили су по 200 хиљада динара за набавку неопходне помоћи за угрожена подручја, као и фирма Бохор.

Чланице ужичког Кола српских сестара позвале суграђане да се укључе у прикупљање помоћи за угрожене на територији општине Бајина Башта.

Група од 20 корисника геронтолошког центра из Обреновца ноћас је збринута у Геронтолошком центру у Крушевцу.

Матуранти средње стручне школе из Пирота, део новца који су сакупили за прославу матуре потрошили су за куповину опреме за бебе и хигијенска средства. За помоћ угроженим подручјима општина Пирот издвојила је милион и по динара, хиљаду двеста пари гумених чизама и цистерну са водом која је отишла у Параћин, док је општина Димитровград упутила два шлепера флаширане воде.

Студентски парламент Државног универзитета у Новом Пазару прикупља помоћ за поплављена подручја у нашој земљи. Акцију су покренули под геслом "Положимо најважнији испит у животу, помозимо угроженима". Такође, сви запослени те високошколске установе одрекли су се једне дневнице у корист помоћи поплављеном становништву.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара