Читај ми!

Штете на усевима

Од почетка месеца на територији Врања пало је 90 литара кише по метру квадратном, у појединим селима и више од 100 литара. Дуготрајне падавине нанеле су штете усевима и пољопривредним културама у селима поред Јужне Мораве. Штаб за ванредне ситуације у Врању штету процењује на 4 милиона динара.

Угрозила је киша пољопривредне културе. Под водом су кукуруз, пшеница, детелина, кромпир. Мештани Купининца и Златокопа само обилазе парцеле које је због воде и влаге, немогуће обрађивати.

"Пшеница која је била супер сада је упала у воду, детелина, сви пољопривредни производи. Од кромпира који је под водом нема ништа.Највећа штета је у поморавским селима, а та села су и најплоднија", каже Милан Анђелковић из Златокопа.

"Ово из Мораву ли долази не знам одакле, није све од кишу. Садила сам кромпир, паприку, кукуруз, све је било за копање, а сад нема ништа, све је под водом", каже Нада Ђорић из Купининца.

Седамдесет хектара усева и пољопривредних култура је под водом. Штета је четири милиона динара, процена је Штаба за ванредне ситуације у Врању.

"Смањење рода ће бити на пшеници где се према првим подацима, очекује 20 до 30 одсто смањење приноса. Оранице под кукурузом у поморавском делу мораће да се пресаде", каже Жикица Антанасијевић, помоћник градоначелника Врања.

За сада штета није утицала на цене пољопривредних производа, али купци и продавци очекују да ће утицати на понуду.

"Све је под водом и онда не може да се очекује ништа, биће поскупљења наравно. Зависи од произвођача у Лесковцу и Шумадији, ако они подигну цене и ми ћемо", кажу мештани.

Стручњаци саветују пољопривредницима да примене агротехничке мере и усеве заштите од корова и инсеката.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара