Читај ми!

Скрапеж се повукао - проблеми остали

Повлачењем реке Скрапеж у Пожеги на површину тек избијају проблеми, због велике штете. Ђетиња и Западна Морава такође су у опадању, а тренутно је, због рушења моста, од света одсечено 500 домаћинстава.

У Пожеги, набујали Скрапеж се повукао, али је за собом је оставио тешке последице. Зоран Подрашчић један је од оних који су евакуисани критичне ноћи.

"Има сигурно три метра одоздо што је ишло, и два метра горе", прича Зоран. "Ниво воде био је између четири и пет метара."

Солидарност је и даље на снази, као и у дану када су се од изливене реке браниле градске улице и насеља. Поједини делови општине и даље су одсечени од света.

Рушењем моста на Скрапежу, више од пет стотина домаћинстава у Засељу и Каленићима остало је одсечено од света. Да набаве основне намирнице, житељи тих места морају пешице прећи неколико километара.

Инфраструктура је страдала на свим местима на којима вода није могла да се контролише или преусмери.

Бујица је однела мост у Отњу, каже Микан Јанковић, директор Дирекције за изградњу Пожеге: "Заобишла је мост Каленићима с десне стране и однела негде око 250 метара пута."

Уништено је више локалних путева, појавило се на десетине клизишта која прете стамбеним и економским објектима.

Да није било бедема, Скрапеж би поплавио цео град, а захваљујући храбрим багеристима у моменту силовите бујице, саниран је део где је продрла вода.

Припадници Војске Србије постављали су џакове с песком на другом делу, где је река претила да пробије бедем.

У поплављеном Дому здравља тек данас је нормализован рад служби, у току је чишћење просторија. Завод за јавно здравље урадиће дезинфекцију и спровести остале мере, како би се спречила појава заразних болести.

Радницима Дома здравља у чишћењу су се придружили и гимназијалци, који су помагали и поплављеним суграђанима.


"Сада се организује прикуплљање помоћи, хране, одеће", каже Андријана Павловић, волонтерка. "То ћемо слати у друге градове где је то заиста потребно."

Ђетиња и Западна Морава још се нису потпуно повукле. Осим чишћења муља, ради се и на оспособљавању телефонског саобраћаја, без кога је сада 1.500 корисника.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара