Читај ми!

После поплаве, прете клизишта

У општини Косјерић, после поплаве, клизишта која су се покренула на више локација руше објекте и затрпавају путеве. Стотинак домаћинстава је без воде за пиће, а у граду су уведене рестрикције.

Радмило Марић из Зарића, код Косјерића, био је на кућном прагу, када се изнад његове куће покренула лавина земље.

"Само погледах плесма ова ту су, пуцају, шта је, љуља се лоза, кад ја погледах, проваљива ова земља, плесма лијежу горамо на кућу, а изнад била ограда туда" - прича Марић. "Кад ја погледах силу одозго, викнем сина да подупремо. Каки каже, бежи отале, склањај се, поче пуца кућа. Скршено ево ко што видите, а ене вагонима то не можеш раскрстити. Све ствари су пропале, све је уништено."

Марићи стрепе да клизиште не однесе и кућу њиховог сина Милована, у којој нису смели да преноће.

Уз ово, у Зарићу се покренуло још неколико клизишта. Двадесет два домаћинства у засеоку Станкићи одсечено је од света, јер је клизиште затрпало пут који води према њима.

До Годечева, где живи пет стотина људи, може се новим путем, само пешице, али уз ризик од новог клизишта.

Поплаве и клизишта отежале су снабдевање водом општине Косјерић, због пуцања цеви на магистралном водоводу.

"Имамо редукцију у водоснабдевању, у вечерњим часовима се искључује вода, како би смо обезбедили да виши делови града у току дана, колико толико уредно снабдевање", наглашава Драган Тулимировић, председник СО Косјерић.

У многим деловима општине Косјерић вода је однела путеве, а снег и ветар су уништили малину, чији је род био једини извор прихода за већину пољопривредника.

У Пожеги реке Западна Морава, Моравица и Ђетиња и даље држе десетине кућа под водом, док је Скрапеж знатно опао.

Општина Косјерић немоћна је да се бори са проблемима које су изазвала клизишта и позваће у помоћ инжењерију Војске Србије, рекао је Милијан Стојанић, председник Општине  Косјерић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
14° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије