Читај ми!

Пластеници за избегличке породице

Десет избегличких породица из Панчева добило је пластенике са заливним системима, који су поклон турске агенције за међународни развој. Донатори су пластенике монтирали на имањима, а један од оних који су добили ову врсту помоћи је Ђуро Торбица, избеглица из Хрватске.

Ђуро Торбица, избеглица из Хрватске, који последњих 13 година живи у Панчеву, није се надао да ће добити поклон, па му је нови пластеник постављен преко већ изниклог поврћа у башти.

Иако је дуго радио као трговац, полако постаје пољопривредник, подстакнут околностима у којима живи. Гаји кокошке и патке, има мали воћњак, а сада већ може да планира пластеничку производњу. Додуше, како каже, само за сопствене потребе, за преживљавање.

"Пошто сам већ све посејао, праву пластеничку производњу почећу тек на јесен. Класично, све поврће које иде, само што кажу да у пластенику може више пута да роди, па и зими, иако ја немам овде грејање. Нисам још вичан овом послу, али ћу се ваљда извештити", каже Ђуро.

Пластеници које су добиле избегличке породице из Панчева и околних села, дугачки су 20 метара и коштају 150.000 динара са заливним системом. Преко Комесаријата за избеглице и претходних година било је таквих донација, а услов је био само да се поседује пољопривредно земљиште.

"Делили смо и прскалице, култиваторе, неке ситне пољопривредне машине, али само неколико комада. То је било у вредности око 150 хиљада динара свака", каже Зоран Граовац, повереник за избеглице града Панчева.

Интерно расељена лица преко UNHRC-а и организације Intersos конкурисала су и за помоћ у пољопривредној производњи у вредности од 165.000 динара. Иако се односи и на сточарство и на ратарску производњу, већина је заинтересована за повртарство.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије