Читај ми!

Природна богатства Луковске Бање

Значај геотермалних вода за привреду Србије је била главна тема скупа који је одржан у организацији Одбора за село, Српске академије наука и уметности, у Луковској Бањи, једном од пет највећих изворишта термоминералних вода у земљи.

Ирина и Олга из Русије Луковску Бању су пронашле путем интернета, јер, кажу, желеле су да се увере у лековитост њених вода.

"Минерална вода у базенима чаробно делује. Смурује , опушта организам, а зглобови и мишићи више не боле", каже Ирина Главанова из Русије.

Дуж Луковске реке кроз бању има 28 природних извора термоминералних вода температуре до 69 степени. Ово богатство користи се пре свега за лечење, али и у друге сврхе.

Директор Луковске Бање Жарко Ђурић каже да су они ту воду искористили за загревање свих просторија, за загревање балон хале и за загревање техничке воде.

"Укупна уштеда на месечном нивоу је милион динара", додаје Ђурић.

Ово је мањи део од укупног хидрогеолошког потенцијала који нуди далеко веће могућности.

"Сегмент пољопривреде би се могао на овим изворима такође могао веома добро развити. Пре свега изградњом стакленика и пластеника", каже председник Одбора за село Сану академик Драган Шкорић.

То је била тема округломг стола Одбора за село српске академије наука у Луковској Бањи.

"Створили сте веома важну туристичку дестинацију пре свега за бањски и сеоски туризам. Ваш подухват је вреднији пре свега што је реализован у брдскопланинском подручју која се у другим крајевима Србије празне и напуштају", каже председник Сану академик Никола Хајдин.

Луковска Бања већ је пример заустављања миграције и беле куге, јер је  у последњој деценији једино место у овом делу Србије где се бележи пораст броја становника.

rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво