Читај ми!

Угрожено гробље у насељу Кованлук

Последице поплава у Краљевачком крају још дуго ће се отклањати, а сваким даном се због обилних падавина, појављују и нови проблеми. Након што се обрушила земља на једном делу локалног гробља у насељу Кованлук, неколико гробова је остало откривено и прети опасност да ће вода продрети у њих.

Перо Спасојевић који ради на одржавању гробља у Кованлуку код Краљева затекао је јутрос три откривена гроба. Он тврди да парапети још неколико гробних места неће дуго издржати, јер висе над празним простором који је настао заправо услед обрушавања обале потока Совљак.

"Ујутру сам дошао да покосим траву на гробљу. Видео сам да су споменици кренули после ове кише. Тло је поткопано. Мртвачки сандуци се виде. Штета је велика", каже Перо Спасојевић.

Са зебњом се сада овде гледа у небо. После јачих киша могуће су и бујице, а тиме би и читава та страна гробља која је окренута према потоку Совљак била угрожена.

"Нове кише се најављују. Велике падавине. Када нови талас наиђе буквално ће да однесе ових пет гробова у воду", каже председник Месне заједнице Кованлук Милоица Васиљевић.

Гробље у Кованлуку је старо више од једног века. Иако је од пре годину ипо дана у надлежности града ништа није предузето да се уреди корито потока који протиче поред гробља у дужини од преко 300 метара.

Из штаба за ванредне ситуације је наложено ЈКП-у Путеви да одговарајуће стручне службе предузму све што је у њиховој моћи да се изгради заштитни бедем од бетонских елемената.

Директор ЈКП Путеви Краљево Милош Гољић каже да трајно решење јесте да се изгради потпорни зид и да се регулише поток.

"То раде друге институције, а не ЈКП Путеви. Ми ћемо видети шта може да се изнађе и како да се реши проблем у року од 24 сата обзиром да се најављује велика количина падавина", додаје Гољић.

Проблем је и како прићи месту где се појавио одрон, јер земљиште око гробља је у приватном власништву. Без тешке механизације неће моћи да се изгради бедем, нити да се уреди корито потока.

Дакле и Месна канцеларија мора да предзме неке кораке и за почетак да обезбеди сагласност и власника земљишта.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво