Читај ми!

Рана дијагноза најважнија

Европска кампања против рака коже данас ће у Србији бити обележена бесплатним прегледима коже у двадесет четири града. Кампања има за циљ подизање свести о опасностима рака коже и указивање на значај ране дијагнозе. У Ћупријској болници, чија пластична хирургија покрива Поморавски округ, дневно се, због промена на кожи, јави од 50 до 80 пацијената.

Када је први пут оперисана са дијагнозом меланома син је имао годину дана. Данас 29 година касније после треће операције Јелена Турњански из Параћина каже да је болест дошла као својеврстан поклон јер је натерала да потпуно промени свој живот.

Промену на њеном младежу уочила је пријатељица лекар. После операција променила је начин исхране и почела да ослушкује и прати своје тело.

"Наше тело нас увек упозори на болест, али ми многе ствари не желимо да видимо", тврди Јелена.

У амбуланту пластичне хирургије Ћупријске болнице, кажу лекари, једни долазе уплашени, други пацијенти, пак негирају промене на кожи.

Снежана Ђокић, пацијенткиња промену на младежу уочила је пре две године. Када се појавила краста и почело крварење дошла је код лекара.

"Била сам уплашена, није ми било свеједно када ми је лекар саопштио да је то нека врста рака на кожи. Имала сам операцију,сада долазим на контролу,све је у реду на сву срећу", каже она.

Докторка Снежана Милетић, начелница Одељења пластичне и реконструктивне хирургије каже да је последњих година број малигних меланома у порасту. Већина пацијената се лекару јави на време, али има и оних који закасне.

Меланом, у односу на остале облике рака, много је лакше уочити, а рано откривена болест је у великом броју случајева излечива. Младежи на кожи су уобичајени, али је потребно прегледати их и за сваку промену обратити се лекару.

Докторка Слађана Старчевић, специјалиста пластичне и реконструктивне хирургије упозорава да се младежи морају стално прегледати, а пацијенти посебну пажњу треба да обрате на младеже који се налазе у зонама где је могуће повређивање: дланови, табани, предео око појаса или делови где се налазе бретеле.

Подаци показују да већи ризик за настанак меланома имају особе светле путиили они који имају више од 50 младежа на кожи. Зато је неопходно стално посматрати своје тело.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво