Читај ми!

Шта је узрок угинућа оваца?

Стеван Стаменковић из Ступнице код Лесковац један је од седморо пољопривредника у Јабланичком округу који се пре три године преорјентисао на органско ратарство и сточарство. Улагања су огромна, добит мала, а овај пољопривредник има још једну муку. За годину дана угинуло му је 11 оваца.

Стручњаци истражују узрок угинућа оваца Стевана Стаменковића из Ступнице код Лесковца.

Он каже да са стрепњом изводи овце и козе на пашњак, јер му је у протеклих годину дана угинуло 11 од 50 оваца. Бактериолошка анализа показала је да овце нису угинуле од заразних болести, а домаћин сумња на тровање.

"Симптоми су да овце одједном престану да пасу, надују се и у року од петнаестак минута падну мртве. Ја сумњам да их неко трује, јер ми је човек рекао да ће да сипа отров", каже Стеван.

Мука, зној, даноноћни рад. Стеван и његови стари и болесни родитељи немоћно гледају како се осипа стадо, а од тога живе. Баба Мира је одрасла уз овце и овакав помор не памти.

"Преко тридесет, четрдесетак јагањаца имамо. Овце треба да се ојагње, мора да се дежура, да се задоје јагањци. Да се нахрани стадо. Посао је огроман", каже Мира Стаменковић.

Ветеринари кажу да приликом обдукције једне од угинулих оваца нису приметили знакове тровања, али да ту сумњу може да потврди само токсико анализа која није рађена, јер Стеван за то нема новца.

Стручњаци верују да до угинућа долази због тога што овце нису биле припремљене за прелазак са зимске на пролећну исхрану, односно са суве на младу, свежу траву.

"Тада долази до убрзаног врења у желуцу и прежелуцима и почињу јаки гасови односно јавља се акутна тимпанија и врло брзо може доћи до угинућа животиња", каже директор Ветеринарске станице Ђура-вет Горан Ђорић.

И када би се потврдило тровање без доказа ни у кога не може да се упире прстом, али зато Стеван размишља шта даље са стадом.

"Ако се овако настави доћи ће до уништења сточарства. Мени је већ сад страдало 30 одсто оваца", каже Стеван.

Мука је још већа, јер је дуго на путу за добијање цертификата за органску, ратарску производњу. Много је уложио да би и овце, краве и сир, који производе, носиле ознаку органске хране.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво