Читај ми!

Спојила их музика

Да је за пријатељство довољан језик музике, показали су чланови хора нишке Основне школе "Свети Сава" и њихови вршњаци из француског града Ле Пи ен Велај, недалеко од Лиона, који су ових дана били у узвратној посети нишким основцима и одржали заједнички концерт.

О Нишкој Бањи певају Французи, који не знају ни речи српског језика. А да би боље разумели о чему певају, домаћини из Ниша водили су их у обилазак тог места и показали им и друге лепоте и значајне историјске споменике Ниша и околине.

"Били смо у Нишкој Бањи и уверили се да је вода топла. Ово је баш лепа земља, другачија од наше и треба је обићи. Допала ми се Ђавоља варош, такође и Ћеле кула, и вредело је 25 сати путовати из Француске. Научио сам ћирилицу и уживам у дружењу и заједничким концертима", кажу гости из Француске.

Оно што се родило из ове сарадње више је од заједничих концерата.

"То је баш супер кад се упознаш са неким дететом из стране државе. Прво се сналазиш са језиком, нађете заједничке особине. Сваки дан излазимо, дружимо се и надам се да ће се пријатељство наставити", кажу ученици.

Сарадња је почела готово случајно, када се диригентица француског омладинског хора,  иначе наше горе лист, заинтересовала за рад хорова у Србији.

"И нема неке велике разлике. Љубав према певању је најзначајнија и да деца науче да слушају музику - мислим да је то исто и овде и у Француској", каже Нинослава Пал Марковић, диригент француског омладинског хора.

Иста су и тинејџерска интересовања и отвореност за дружење преко границе, па је гостовање нашег хора у Француској на Светски дан музике из музичке сарадње прерасло у право пријатељство.

"Одржали смо два концерта на Светски дан музике, певали смо заједно и сутрадан смо имали целовечерњи свој концерт. Одушевљени смо њиховим гостопримством", каже Гордана Стаменковић, диригент хора ОШ "Свети Сава" у Нишу.

Гостопримство је узвраћено, гости испраћени уз сузе, и са снажним утисцима и лепим успоменама. И уз обећање да ће неговати успостављено пријатељство, остати у контакту и обавезно се поново видети.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара