Читај ми!

Живот у селу Гргуровце прави авантуризам

Десетак километара од Лебана ка административној линији са Косовом и Метохијом, је село Гргуровце са више од 300 мештана. Живот оних који живе уз асфалт на десној обали Шуманке је тежи јер су куће пуне деце, а немају чак ни пута.

У селу Гргуровце, на десетак километара од Лебана ка административној линији са Косовом и Метохијом, живи око три стотине мештана.

Живот овде уз асфалт са леве стране Шуманке и преко реке је, кажу, непојмљиво различит.

Једини мост далеко од кућа, а пута с друге стране реке скоро да нема. Срећа у несрећи је, што проблем прави још већим, доста деце.

"И чим мало падне киша довољно је да се пут натопи, да је немогуће да се прође", каже Софија Златковић.

Даље не може. Срећа је ако неко наиђе, а то је најчешће чика Станимир Стошић. Њиве су му с ове стране реке.

"Помажем људима, свакоме, волим да помогнем и имају мала деца и они су са ову страну реке", каже Станимир.

Једини прелаз преко Шуманке је далеко, а Златковићи имају и без намирница које треба донети пуне руке - Михаила, Стефанију и Николу.

"Мост кад би био овде било би другачије, ближе до главног пута одмах", каже Милорад Златковић, махала Златковци.

Софији је још теже. Ова храбра тридесетосмогодишња факултетски образована жена, рођена Крагујевчанка у Гргуровце је стигла пре пет година. Не мири се са оваквим животом, буквално, како каже, авантуризмом.

"Нисам се навикла. Зато и покушавам да нешто урадим од свега овога, јер изгледа да су се људи навикли баш на то да трпе, да ћуте и да чекају", каже Софија.

Невоља звана премошћавање Шуманке негде ближе махалама с десне обале реке још је већа, јер  овде нема куће без деце.

"Ми поставимо ове сезонске мостове, ево ту је био мост, али река доше и одмах дигне то", каже Божидар Антић, махала Марковћи.

"Школа је скроз на другој страни, аутобуска десно, а ми скроз одсечени", каже Миодраг Милановиц, махала Тасинци.

Знају надлежни за овај проблем, али прво морају да отклане последице поплава.

"Својим средствима ћемо урадити документацију, почећемо са инвестицијама на овом делу и урадити људима бар пешачки мост, јер он им је најпотребнији како би деца ишла у школу", каже Саша Михаиловић из Дирекције за изградњу Лебана.

Софија времена за чекање превише нема. Пита се ако је овако сада како ће тек бити зимус када на свет стиже четврта беба.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво