Читај ми!

Отварање Спомен-куће Мартина Јонаша

У Ковачици је отворена Спомен-кућа Мартина Јонаша, једног од првих и најзначајнијих сликара наиве код нас и у свету. Кућа је откупљена и реновирана уз помоћ словачке владе, Националног савета словачке заједнице, покрајинске владе и Општине Ковачица.

Делима сликара наиве Мартина Јонаша из Ковачице својствени су мотиви сељака који тешко раде на њивама и пред својим кућама, са гротескним великим ногама и рукама, а ситним главама.

Од 1953. године, када је насликао банатску жетву, неуморно је стварао до краја живота, а иза себе је оставио и велику збирку слика, икона и фотографија, које се сада налазе у његовој спомен-кући, која је отворена за јавност.

"У Јонашовој заоставштини остало је око 150 његових слика, али и дела многих других аутора које је откупљивао и чувао. Ту су књиге, збирка руком осликаних тањира, намештај, словачка ношња", каже Јармила Ћендић из општинске управе у Ковачици.

Са много емоција, о сликару и новоотвореном музеју говори и син Мартина Јонаша, који каже да се није бавио сликарством јер никад не би могао да надмаши свога оца.

"Ја сам у овој кући донедавно живео, а ево сада је доступна свима који желе да сазнају нешто о моме оцу. Био је велики сликар, то знају сви из света уметности. Ја чувам и збирку његових графика, која ми много значи и коју не желим ником да дам", каже Мартин Јонаш, који носи очево име.

Мартин Јонаш је за живота имао 450 изложби, његове слике су изложене у многим светским галеријама, а једна од његових најзначајнијих награда је Златна медаља за графике у Италији, коју је добио уз Салвадора Далија.

Отварањем његове спомен-куће, Општина Ковачица је употпунила своју туристичку понуду, у којој сликари наиве заузимају најзначајније место. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво