Читај ми!

Обезбеђена средства за водовод

Мештани села Понор који већ десет година имају проблем са снабдевањем водом, ускоро би требало да добију водовод. На последњој седници Скупштине општине Пирот издвојено је 11 милиона динара за те сврхе.

Ребалансом буџета, који је усвојен на последњој седници Скупштине општине Пирот, издвојено је 11 милиона динара за изградњу водовода до села Понор.

Мештани овог села, већ деценију имају велики проблем са водоснабдевањем, а током летњих месеци воду имају свега неколико сати седмично.

Два путна дневно, воду из цистерне запремине 12 тона,  радници водовода, сипају у сеоски водовод у Понору. После шест дана, када воде буде довољно, деда Гавра отвара главни вентил.

"Из базен пуштам воду за село Понор. Тринаест цистерне долазе из водовод и напуне га. Кад га напуне тече вода у село", каже Гаврило Ранчић, село Понор.

Када је вода пуштена, домаћиства је имају свега неколико сати, јер мештани Понора онда праве залихе за наредних недељу дана. И то тако траје годинама.

"Мука је голема. Кад дође вода морам да журим да наточим док није нестало. Па наплним судове да имам и за стоку и за нас. А најтеже је кад устанеш ујутру, прво требе да се умијеш и да се напијеш, а ти немаш воду", каже Јованка Ранчић.

"И кад преко лети дођеш од њиву, од ливаду, нема скво да се окупаш, а нема кво ни да пијеш. Пијеш воду од недељу дана", каже Ратомир Цвејић.

За око 500 мештана Понора, вода има посебан значај. Они сматрају да је несташица воде један од главних разлога исељавања људи.

"Што би можда људи остајали, многи су отишли због тога. Време је да решимо то питање за сва времена, за наредне генерације", каже председник месне заједнице села Понор Предраг Потић.

Ребалансом буџета издвојено је 11 милиона динара за изградњу водовода. Још толико пара, издвојиће мештани и Јавно предузеће "Водовод".

"Пројектну документацију смо урадили. Ја се надам да до краја године можемо да кренемо са радовима, а до почетка следеће године да завршимо целокупан посао", каже директор ЈП "Водовод и канализација" Зоран Николић.

До сада је већ двадесетак села прикључено на систем градског водовода у Пироту. На овај начин решени су дугогодишњи проблеми мештана и  обезбеђено је редовно снабдевање здравом водом за пиће.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво