Читај ми!

Пољопривреда уз ризик

Мештани Црне Баре на ушћу Дрине у Саву не знају да ли ће од пољопривреде имати користи, јер је највећи део атара у небрањеном делу. Кад год је високи водостај река, оранице које су са друге стране насипа су поплављене.

Највећи део атара села Црна Бара налази се у небрањеном делу, па мештани кажу да се они баве пољопривредом уз ризик.

Кад не засеју нема користи, а кад обраде вода однесе, и тако више од пет деценија. Око 700 хектара шуме и 2.000 хектара плодних мачванских ораница и овог пролећа је под водом.

"Немам хектар детелине, немам два хектара кукуруза", каже Мирослав Јанковић из Црне Баре.

"Усеви су већ никли, то је све готово, уложили смо велика средства", каже Иванко Иванковић из Црне Баре.

"Све што имам то ми је тамо земље свега имам 50 ари баште код куће", додаје Милан Стевановић из Црне Баре.

Више од 60 домаћинстава Црне Баре уз реке има једини пољопривредни иметак.  У небрањеном делу  је две трећине сеоског атара. Када Дрина и Сава надођу ушће се  прошири и поплави њиве удаљене и девет километара од корита река.

"Још већи је проблем што добијају да плаћају надокнаду за одводњавање у небрањеном делу на усеве које не могу ни осигурати, нити ишта урадити, а у ствари њих вода наводњава два до три пута годишње", каже Славиша Пантелић, секретар Месне заједнице Црна Бара.

За претходне поплаве општина је добила 3,5 милиона динара. Надокнађено им је тек десет одсто  штете.

"Чисто да ето психолошки буду задовољни, него што су могли тим средствима да поново засеју своје парцеле, а питање је да и добију средства да ли ће моћи од ових услова да их засеју. Мислим да за ову годину и приноси и приходи са ових парцела је изгубљен", каже председник општине Богатић Ненад Бесеровац.

Оранице од села одвојене су насипом шездесетих година пршлог века. Петнаест километара обале утврде у Црној Бари стратешка је заштита од високих вода за целу Мачву и сремски крај.

Мирољуб Станић, начелник општинског штаба за ванредне ситуације каже да не би могао уопште насип да се помери зато што би дошао до огромне површине под подземним водама тако да ништа не би добили померањем насипа.

Пољопривреда уз ризик је, кажу мештани, њихова сеоска мука. Уз принос и приходе поједини се плаше да ће им реке однети и целе њиве. Са повлачењем воде у плодној црнобарској Парашници ове године нестаће и 30 хектара приобаља.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара