Мечићи у потрази за домом

Након што је неодговорни ловац код Тутина недавно устрелио мајку медведицу, троје мечића мрког медведа спас је пронашло у прихватилишту Зоолошког врта на Палићу. Иако су одмах постали омиљени код посетилаца, мечићи ће се ускоро наћи у азилу у Румунији.

Хистерија, Тара и Успаванко однедавно су нове звезде палићког Зоолошког врта. Три мечета мрког медведа су нашли свој привремени дом у прихватилишту на Северу Бачке, након што им је мајку у шумама око Тутина, усмртио неодговорни ловац.

После два месеца боравка на Палићу, медведићи су у доброј кондицији, радознали и расположени.

"Ово је Хистерија, она је јако хистерична и тврдоглава, а код колеге је Тара која је добила име по планини одакле су дошли. Мужјак који је унутра је Успавако, он је у почетку пуно спавао, мало је јео и по томе су добили имена", каже Марија Сенте, тимаритељ.

Срећна околност по медведиће је што је у току је пројекат сарадника Природњачког музеја из Београда за праћење медведа у Србији.

"Тренутно имамо пројекат мониторинга медведа на подручју Србије и основни циљ тог пројекта је да обележавамо јединке у природи, хватамо их и стављамо сателитске оглице да бисмо их наредне две године пратили", каже доктор Душко Ћировић, доцент Биолошког факултета у Београду.

Иако су постали миљеници чувара и посетилаца палићког Зоолошког врта, мечићи се спремају пут Румуније.

"У Румунији је прихватилиште које се бави са тим малим медведима, покушавају да их социјализују за природу, значи да се врате у природу, да се не навикну на човека", каже Слободан Спасојевић, др ветерине.

Процењује се да у Србији има тек седамдесетак примерака мрког медведа. То је ретка и заштићена врста која се углавном настањује у шумама код Таре. Због тога би од непроцењиве вредности да се, након планираног једноипогодишњег боравка у прихватилишту у Румунији, троје мечића врати у Србију.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара