Читај ми!

Kвалитет земљишта све лошији

Покрајински секретаријат за пољопривреду последњих 13 година финансира анализу квалитета земљишта. У Панчеву то ради Институт "Тамиш" и ове године први пут су анализирали државну земљу која се даје у закуп. Закључак је да ратари недовољно поштују савете стручњака, што утиче на смањење квалитета земљишта.

Због неправилне агротехнике квалитет земљишта у Војводини све је лошији, показују истраживања Института "Тамиш" у Панчеву.

Анализе показују да је у Јужном банату 70 одсто ораница доброг квалитета. Реч је о плодном чернозему, мада има и песковитог земљишта и оног захваћеног подземним водама.

Стручњаци панчевачког Института "Тамиш" последњих месеци урадили су око 1.800 анализа, а примећено је да се с годинама смањује плодност, што је последица интензивне употребе механизације и неправилног третмана.

Савети које дају ратарима за ђубрење недовољно се поштују, што утиче на смањење плодности.

Мање је фосфора, али то се најбоље види на смањењу хумуса. У односу на последње деценије 20. века хумуса је мање за неколико процената. Негде је то изражено више, негде мање. Иначе, хумусу су потребно јако много времена да се створи, а лако се троши", каже Драган Љубомировић из Института "Тамиш".

Иако се након анализе препоруке за ђубрење прослеђују пољопривредницима, чињеница је да се оне ретко поштују. Пољопривредници би требало бар сваке пете године да проверавају квалитет земљишта, али то углавном не раде.

"Мислим да само неких 20 одсто пољопривредника ради анализе, а пола од тога послуша савете. Три је разлога за то по мом мишљењу: незнање, недостатак новца за скупа ђубрива и мали број саветника на терену, који не могу да покрију велики број имања", каже Јадран Анђелковић, пољопривредник из Ковина.

У Ковину на пример има 42.000 хектара, а само два саветодавца. Ратари су свесни да треба да знају какво им је земљиште, поготово киселост, јер то утиче на избор ђубрива.

"Мањак сточара и стоке утицао је на то да нема довољно стајског ђубрива којим би прихрањивали земљу, па највише користимо уреу, а знамо да она повећава киселост. За коју годину биће нам сва земља кисела", истиче Анђелковић.

Иако стручњаци признају да не могу да изађу на сваку њиву, подсећају да постоји и смс обавештавање и интернет сајт, на коме могу пронаћи најважније савете.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара